Raoul Hedebouw ©  BELGA

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw: “Blokkeer prijs van basisgoederen, om alle werkende mensen te beschermen”

Blokkeer de prijs van basisgoederen zoals bloem, pasta en aardappelen en verlaag de brandstofprijs tot maximaal 1,40 euro per liter. Dat is de oproep van PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw in zijn toespraak voor 1 mei. De kosten voor de ingreep moeten volgens Hedebouw betaald worden door de “speculanten en oorlogsprofiteurs” en dat via een bijzondere heffing op de overwinsten van multinationals.

jvhBron: BELGA

De impact van de stijgende levenskosten wordt volgens Hedebouw voor veel gezinnen en werkende mensen onhoudbaar. Maar ondertussen boeken energiereuzen miljardenwinsten. Voor de PVDA is dat een onaanvaardbare scheeftrekking.

De partij pleit voor drastische ingrepen, zoals het blokkeren van de prijzen van een aantal basisgoederen. “Wij willen de prijzen blokkeren om alle werkende mensen te beschermen”, aldus Hedebouw. Ook de prijs voor benzine en diesel zou begrensd worden tot maximum 1,40 euro per liter. De partij heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

Een prijsblokkering klinkt drastisch, maar het kan, meent Hedebouw, “als we de oorlogsprofiteurs doen betalen met een bijzondere heffing op de overwinsten van de multinationals uit de energiesector, de agrobusiness, de banken en de verzekeringen”.

Dat ook andere partijen met vergelijkbare voorstellen komen - denk aan de ‘koopkrachtbijdrage’ van grote bedrijven die veel winst maken die Vooruit lanceerde - bewijst volgens Hedebouw dat zijn partij “de politieke agenda naar links trekt”. “Maar we zullen de druk moeten blijven uitoefenen, want op dit moment blijft het bij die andere partijen enkel bij woorden”, meent de PVDA-voorzitter.

En terwijl een aantal prijzen best geblokkeerd worden, pleit de partij voor een deblokkering van de lonen “Het is onaanvaardbaar dat de lonen van de werkende mensen worden geblokkeerd terwijl de grote beursgenoteerde bedrijven vorig jaar 21 miljard euro winst maakten. Het is de werkende klasse die deze rijkdom heeft gecreëerd. Die rijkdom moet naar de werkende mensen kunnen terugvloeien”, besluit Hedebouw.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten