VZOC haalt ruim 400 exotische vogels uit auto op Brusselse Ring. © ZB

VZOC haalt ruim 400 exotische vogels uit auto op Brusselse Ring

Heusden-Zolder -

In het VZOC zitten dik 400 exotische vogels die op de Brusselse Ring in beslag werden genomen door de wegpolitie. De dieren zaten allemaal in een auto die onderweg was naar Groot-Brittannië. Binnen de twee maanden moet nu worden beslist wat er met de vogels gaat gebeuren.

Mireille Maes

“We kregen zondag 1 mei telefoon van de wegpolitie. Of we 415 vogels konden opvangen”, begint Rudi Oyen. “Toen we op de Brusselse ring in de buurt van Dilbeek aankwamen, bleken die vogels allemaal op elkaar gepakt te zitten in een simpele personenauto met Engelse nummerplaat. Maar afgezien van de schandalige manier van transporteren, stelden de vogels het goed. Er zat geen enkel dood exemplaar bij.”

In de auto zaten ook simpele duiven. ©  ZB

De vogelsmokkelaar was onderweg naar Groot-Brittannië. “Volgens wat ons is verteld, had hij de dieren tijdens een toer door België her en der opgekocht. Maar daar zaten toch wel wat speciale dingen tussen waar je papieren voor nodig hebt. In totaal 19 soorten. Gaande van duiven, kanaries, wevers, rijstvogels, papegaaien. Een hele speciale vond ikzelf de spitsstaartamadine. Maar ook de roze kaketoe en de grijze roodstaart papegaaien zijn soorten die je niet zomaar kunt houden. Daar zijn vergunningen voor nodig. Of die man die heeft, weet ik niet.”

Een roze kaketoe zit nu ook in het VZOC. ©  ZB

De vogels stellen het volgens Oyen goed en kunnen nu genieten van vers drinkwater, aangepast voedsel én heel wat beweegruimte. Wat er met de dieren gaat gebeuren, valt af te wachten. “Afhankelijk van het dossier is het tot maximum 2 maanden wachten voor duidelijk is wie de dieren krijgt toegewezen. Maar worden de dieren ons toegewezen, is het niet zinvol om je kandidaat te stellen om deze vogels te adopteren. Voor deze soorten hebben we een lange lijst van personen die zich in het verleden hiervoor al hebben aangemeld.”

LEES OOK. Politie Heusden-Zolder vindt zo’n 70 vogels en stinkdieren in koffer van Oostenrijker.

De 70 vogels en stinkdieren die half maart in Heusden-Zolder uit een auto van een Oostenrijker werden gehaald zijn intussen eigendom van het VZOC. “De vogels zijn al geplaatst. Voor de stinkdieren zijn we nog op zoek naar een geschikt dierenpark.”

Aangeboden door onze partners