©  BELGAIMAGE

Calvo: “Laat ons een nieuw regeerakkoord schrijven”

Groen-Kamerlid Kristof Calvo roept de federale regering op een nieuw regeerakkoord te schrijven. De federale regering van liberalen, socialisten, groenen en CD&V heeft nood aan een nieuwe doorstart en moet het regeerakkoord heronderhandelen en scherper stellen, zei Calvo zondag in De Zevende Dag. Hij wil zo de politiek weer geloofwaardiger maken.

Bron: BELGA

Volgens Calvo, die getipt werd als nieuwe voorzitter voor Groen maar zich uiteindelijk geen kandidaat stelde, moet de regering ambitieuzer zijn. “Vivaldi is een verdienstelijk crisiskabinet geweest, maar er moet meer gebeuren. Eigenlijk zou Alexander De Croo (Open VLD) als premier moeten zeggen: in plaats van al die partijcongressen, laat ons opnieuw rond de tafel zitten en een nieuw regeerakkoord schrijven, een update.”

Het Groen-kopstuk wijst erop dat we intussen in een nieuwe realiteit leven. “Het vorige regeerakkoord werd geschreven aan de vooravond van de tweede coronagolf, Trump was nog president, er was nog geen nieuwe Duitse regering en nu is er oorlog op ons continent.”

“Een update hoeft geen tabula rasa te zijn”, voegt het Kamerlid daar aan toe. “Maar een klassiek begrotingsakkoord is onvoldoende om de grote uitdagingen te tackelen. Logische prioriteiten zijn dan de versnelling van de energietransitie en een ambitieuze fiscale hervorming. Die hervorming zou echt geconcretiseerd moeten worden.”

Of de oproep van Calvo voor een nieuw regeerakkoord gehoor krijgt binnen de regering, valt nog af te wachten. Volgens Vooruit-Kamerlid Melissa Depraetere, die ook deelnam aan het debat in De Zevende Dag, is het eerder een kwestie van het beleid permanent aan te passen aan de nieuwe gebeurtenissen.

Aangeboden door onze partners