
Aafje Buckinx en Jeroen Jannes volgden hun droom en begonnen een restaurant in Maastricht. — © Luc Daelemans
In restaurant SAM&N gaat de juiste cocktail samen met een passend sharinggerechtje
Mensen rond de tafel nog dichter bij elkaar brengen door ze gerechtjes te laten delen: dat is het doel van de Tongerse Aafje en Jeroen, die in Maastricht restaurant SAM&N uitbaten. Voeg daarbij nog frisse aangepaste cocktails en je weet dat je op een vernieuwend concept bent gestuit.
Een sharingmenu waarbij elk gerecht niet wordt voorzien van aangepaste wijn, maar van een aangepaste cocktail: heel trendy, al zijn er nog maar weinig restaurants die zich aan een volledige pairing wagen. Bij SAM&N in Maastricht is het de gang van zaken. Aafje Buckinx (33) en Jeroen Jannes (35) delen een passie voor lekker eten en frisse cocktails. Ze droomden er al lang van om samen een concept rond foodsharing en cocktailpairing uit te werken. “Aafje volgde later dan normaal haar passie. Ze trok als twintiger naar Hotelschool Ter Duinen, en deed ervaring op in tal van topkeukens”, vertelt Jeroen. “Ik werkte als jonge gast al in de horeca, achter de bar van het jeugdcafé en in het restaurant van mijn nonkel. Toen ik een boek over cocktails in handen kreeg, raakte ik zo getriggerd dat ik me verdiepte in de ambacht van cocktails shaken. Zo ontstond het idee om onze beide passies te combineren in één zaak.”

© Luc Daelemans
Het koppel is afkomstig uit Tongeren, maar om dit vernieuwende en unieke concept te lanceren, besloten ze de grens over te steken naar Maastricht. “We trekken zowel foodliefhebbers aan die komen genieten van een heel menu, als mensen die ’s avonds afzakken voor een cocktail, eventueel met een kleine knabbel.”
Bij SAM&N kun je kiezen uit verschillende formules, met of zonder aangepaste cocktails erbij. Omdat we nog een stukje moesten rijden, kozen we voor het Experience-menu van vijf gangen met telkens twee gerechtjes zonder aangepaste cocktails (51 euro p.p.). Wel bestelden we bij een tweetal gangen de aangepaste cocktail.
De cocktails waren allesbehalve zoet en zwaar, zoals je van een cocktail vaak verwacht. Het waren frisse en lichte versies die perfect bij de gerechten pasten. Als eerste gang kregen we een zuurdesempizza met rucolapesto en vitello met radijs en tuinkers. Goede starters. Daarna volgden groene asperges met daslook en boekweit en een pannenkoekje met gevogeltepaté en rode biet. Opnieuw allebei verrassend en smakelijk. De octopus met fideuà vond ik één van de toppers. Deze gang ging gepaard met een softshell taco met mole pablone en linzen. Hierbij namen we de aangepaste cocktail op basis van tequila, chartreuse, pompelmoes en pimento. In gang vier schotelde de chef ons een lekker stukje vis met aubergine en paprika voor en volgde een smakelijke knolselder met café-de-Parissaus. Hierbij dronk mijn tafelgenoot ook de aangepaste cocktail van jenever, appel en lapsang souchong, een Chinese gerookte thee. Een verrassende en lekkere cocktail. We eindigen met twee dessertjes. Chocolade nemesis, een zachte chocoladetaart met vanille, tequila en granaatappel en een millefeuille met rabarber, hooi en aardbeien. Lekker fris en inderdaad met een tikkeltje hooismaak.
Het concept van SAM&N viel in de smaak: lekkere en verrassende sharinggerechten, aangepaste lichte cocktails en dat in een toffe setting waarbij je zowel chef als bartender aan het werk ziet.
Waarom hier uiteten?
1. SAM&N draagt een apart concept uit: cocktails en kleine gerechten om te delen worden gecombineerd.
2. De chef haalt inspiratie uit de wereld: van Mexicaanse taco’s over Spaanse fideuà tot boekweit van bij ons. De smaken zijn afwisselend en verrassend.
3. Je kan gaan voor een menu met aangepaste cocktails, maar je kan evengoed een drankje uit de uitgebreide cocktailkaart kiezen. SAM&N heeft een gezellige loungeruimte waar je kunt genieten van je cocktail.
Praktisch
Adres
Hoenderstraat 11 in Maastricht
Openingsuren
Van do tem ma van 18 tot 00 uur, di en woe gesloten
Info
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
LEES OOK
Onze man kookte voor drie Limburgse sterrenchefs en deelt zijn recepten
Na slapeloze nachten kookt onze man voor drie Limburgse topchefs: “Michelinster is ook een vloek”
Gastronomie op een overdekt vlot: waan je in Saint-Tropez bij Dinner on the Lake
Van Libanees tot Syrisch, de Midden-Oosterse keuken is hip: hier vind je de lekkerste zaakjes
GEPROEFD. Jonge chef heropende bekende Limburgse brasserie, nu eet je er truffel en kaviaar
Lees meer
VOOR ABONNEES
Niet te Missen
OVERZICHT. Limburg is een sterrenzaak rijker: zij kregen één, twee of zelfs drie sterren
Deze oude bekende neemt De Vork van Luc Bellings over: “Een jongensdroom die uitkomt”
Flip Dejaeghere bezoekt jaarlijks 300 toprestaurants wereldwijd: “Topchefs zijn stuk voor stuk vrienden”
Topchef Luc Bellings levert Michelin-ster zelf in: “Ik stop ermee”
Geen tram, maar trambus tussen Hasselt en Maastricht: Vlaamse regering hakt knoop door
Meest Recent
Kylian Mbappé over zijn contractverlenging bij PSG: “Ik snap dat Real Madrid teleurgesteld is, maar ik wil in mijn land blijven voetballen”
Bouwmateriaal gestolen uit magazijn in Diepenbeek
Geen tram, maar trambus tussen Hasselt en Maastricht: Vlaamse regering hakt knoop door
IN BEELD. Bekijk hier uw foto op het gala van de Provinciale Voetballer van het Jaar
Nieuw bier ‘3700’ gelanceerd in Tongeren
Onze tv-tips: boerderijdrama, kwajongens en ware liefde
Doe mee met de Goesting Fietschallenge!
FIETSEN. Van wijngaarden tot mergelgroeven, een fijne rit door Haspengouw
Fietstip van een peloton rockers: 50 km door Haspengouw via knooppunten
De Limburgse Wandelchallenge: op safari in Bosland, op zoek naar de ‘big five’