© JCr

Sint-Truiden wil met ‘stiltecirkels’ signaal geven en Palestijnse problematiek in de kijker zetten

SINT-TRUIDEN -

Pax Christi Vlaanderen verzamelde in 9 steden en gemeenten, waaronder Sint-Truiden op de Grote Markt om met stiltecirkels een krachtig signaal te geven en de Palestijnse problematiek in de kijker te zetten. 15 mei is de dag waarop Palestijnen de Nakba – de Palestijnse catastrofe – van 1948 herdenken.

De Nakba duurt voort, ook vandaag leven de Palestijnen nog in een catastrofe. Pax Christi wil dat de Belgische banken de investeringen in de illegale en catastrofale Israëlische nederzettingenindustrie stoppen.  

De Israëlische nederzettingen, dorpen maar ook hele steden gebouwd in bezet Palestijns gebied, zijn illegaal volgens het internationaal recht. Ondanks internationale veroordelingen blijft Israël nederzettingen bijbouwen. Palestijnse huizen en boomgaarden worden ervoor vernietigd, mensen gedwongen te verhuizen, vaak met veel geweld. Er wonen intussen 720.000 Israëlische burgers in bezet gebied en Palestina is een lappendeken van kleine stukken land tussen de nederzettingen geworden. Israël ontwikkelt steeds meer economische activiteit in deze nederzettingen met investeringen uit het buitenland, ook uit België. Producten uit deze illegale nederzettingen belanden in onze winkelrekken.

Tussen januari 2018 en mei 2021 verstrekten 672 Europese financiële instellingen liefst 255 miljard dollar aan leningen en andere financiële steun aan bedrijven betrokken bij de Israëlische nederzettingenindustrie.(JCr )

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen