Russische raketten ingeslagen op winkelcentrum in Krementsjoek, vrees voor veel doden en gewonden

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld op zijn grondvesten schudden. Het Russische leger bombardeert op grote schaal Oekraïense steden en het aantal slachtoffers stijgt elke dag. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

 

 • Noorwegen kondigt gift van bijna miljard euro aan Oekraïne aan

  Noorwegen heeft aangekondigd dat het, gespreid over twee jaar, bijna 1 miljard euro aan Oekraïne schenkt. De gift werd bekendgemaakt ter gelegenheid van een bezoek van de Noorse premier Jonas Gahr Store aan het land. De 10 miljard Noorse kronen (ongeveer 970 miljoen euro) komen bovenop eerdere hulp die Oslo aankondigde. Ze dienen voor "humanitaire hulp, de heropbouw van het land, wapens en steun aan de werking van de autoriteiten", aldus de Noorse regering in een mededeling. "Wij dragen bij om de strijd van de Oekraïners voor vrijheid te steunen. Ze vechten voor hun land, maar ook voor onze democratische waarden", zei Store in de mededeling.

  De premier bracht vrijdag een bezoek aan Kiev en aan Yahidne, een dorp dat hard getroffen is door de oorlog. Woensdag had Oslo  al bekendgemaakt dat het drie meervoudige raketlanceersystemen aan Oekraïne geeft.
 • Europese Commissie wil Oekraïne één miljard euro lenen

  De Europese Commissie heeft voorgesteld om een nieuwe lening van 1 miljard euro voor Oekraïne vrij te geven. De lening vormt het eerste deel van een ruimer pakket van 9 miljard euro waarmee de Europese Unie wil helpen om de acute financiële problemen van Oekraïne op te vangen. "Dit eerste deel van het macro-financiële ondersteuningspakket zal ons toestaan om snel een antwoord te bieden op de dringende noden van Oekraïne. De EU zal Oekraïne hulp blijven bieden en op langere termijn zijn wederopbouw als democratisch en welvarend land ondersteunen", zei voorzitter Ursula von der Leyen in een mededeling. 

  Eerder dit jaar had de EU al een noodlening van 1,2 miljard euro verstrekt aan Oekraïne, maar dat volstond geenszins om de financiële situatie van het land onder controle te krijgen. Door de oorlog zijn de inkomsten uit belastingen en export ingestort, terwijl de uitgaven door het dak gaan. Daarom presenteerde de Commissie in mei een tweede steunpakket met 9 miljard euro aan leningen om de financieringsproblemen van Oekraïne te ondersteunen en de heropbouw op langere termijn voor te bereiden. De voorwaarden voor die leningen zijn zeer gunstig. Zo dekt de Europese begroting de interestkosten.   

  De Commissie stelt nu voor om al een eerste schijf van één miljard euro vrij te geven. Het geld kan ter beschikking gesteld worden van Oekraïne zodra het Europees Parlement en de lidstaten dit voorstel goedkeuren en het bijhorende memorandum en de leenovereenkomst met Oekraïne is ondertekend.
 • Zelenski: "EU-lidmaatschap moet geen jaren aanslepen"

  Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski moet EU-lidmaatschap voor zijn land niet op de lange baan geschoven worden. "Het moet geen jaren of decennia aanslepen", zei hij. Hij roept Europese landen op om hun verantwoordelijkheid te nemen om zijn land zo snel mogelijk in de Unie te loodsen. Zijn land stak "erg veel moeite" in de voorbereidingen om het statuut van kandidaat-lidstaat te krijgen, klinkt het. Hij hoopt dan ook dat de EU nu evenveel moeite toont om het toetredingsproces tot een goed einde te brengen.
 • Ministerraad giet NAVO-toetreding Finland en Zweden in wettekst

  De ministerraad heeft ingestemd met de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO: een wetsontwerp van premier Alexander De Croo en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) werd goedgekeurd. Nadat Turkije zijn verzet had laten varen, konden de NAVO-lidstaten woensdag in Madrid het pad effenen voor de toetreding van Finland en Zweden tot hun bondgenootschap. Die toetreding is een rechtstreeks gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne. 

  De oorspronkelijke vraag van beide landen dateert van begin mei en kreeg de steun van ons land. "Als stichtend lid en gastland van de NAVO is ons land er altijd van overtuigd geweest dat deze dubbele toetreding de veiligheid op ons continent zal versterken en tegelijk een krachtig signaal van eenheid zal geven aan Vladimir Poetin", luidde het na afloop van de ministerraad. Het voorontwerp regelt de instemming met twee internationale protocollen over de toetreding van beide landen. De tekst vertrekt voor advies naar de Raad van State en moet nadien nog groen licht krijgen in het parlement.

  "De toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO maakt het Europese continent veiliger. Sommigen hoopten ons te verdelen. Het resultaat is dat we nooit eerder een zo eensgezind blok hebben gevormd en dat de NAVO nog nooit zo sterk is geweest", herhaalt premier De Croo. Het is nu volgens hem van belang dat de toetreding snel plaatsvindt, om zo de nieuwe strategische koers te varen die eveneens in Madrid werd vastgelegd.
 • Europese Unie laat douanerechten en btw op humanitaire goederen voor Oekraïners vallen

  De Europese Commissie laat de EU-lidstaten toe om tijdelijk geen douanerechten en btw te heffen op levensmiddelen en andere essentiële zaken die bestemd zijn voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De maatregel, die er komt op vraagt van de lidstaten zelf, is met terugwerkende kracht van toepassing sinds 24 februari, en tot en met 31 december 2022.

  "De oorlog tegen Oekraïne heeft onnoemelijk leed veroorzaakt, maar ook de grote solidariteit van de EU laten zien", zegt Europees commissaris voor Economie Paolo Gentiloni. "Deze maatregel zal de lidstaten helpen om de Oekraïners in zowel de EU als Oekraïne te hulp te komen, door de levering van levensreddende humanitaire goederen te vergemakkelijken. Het staat buiten kijf dat we dit moeten doen."

  De maatregel is van toepassing op levensmiddelen, dekens, tenten, elektrische generatoren en andere humanitaire goederen die bestemd zijn voor de door de oorlog getroffen Oekraïners en die ingevoerd worden door overheidsorganisaties en liefdadigheidsinstellingen. Sinds de Russische inval van start ging zijn meer dan 14 miljoen mensen ontheemd geraakt. Meer dan 6,2 miljoen Oekraïners zijn naar de EU gevlucht, de overigen zijn hun huis ontvlucht maar bevinden zich nog altijd in Oekraïne.

  Een en ander legt veel druk op de lidstaten, luidt het bij de Commissie. De EU-landen moeten "humanitaire hulp verlenen aan grote aantallen mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog, terwijl zij ook steun verlenen aan ontheemden in Oekraïne die risico lopen op honger en ziekte".
 • Scholen in Kiev heropenen op 1 september

  De scholen in de Oekraïense hoofdstad Kiev gaan op 1 september weer open en verwelkomen vanaf dan dus opnieuw leerlingen. Dat hebben lokale autoriteiten vrijdag aangekondigd. Sinds de start van de Russische invasie werd er in de mate van het mogelijke online les gegeven.
  "De belangrijkste taak bij de start van het nieuwe schooljaar is te zorgen voor de veiligheid van leerlingen en leraren", zei Olena Fidanian, hoofd van de afdeling onderwijs en wetenschappen van de stad, in een verklaring. Momenteel is het ook zomervakantie in het Oekraïens onderwijs. 

  De omgeving van de gebouwen zal alleszins streng worden gecontroleerd om de aanwezigheid van explosieven uit te sluiten. Ook de schuilkelders worden voorzien van water, geneesmiddelen en andere benodigdheden. Aan het begin van het schooljaar zullen alle scholen ook de nodige opleidingen voorzien voor leerkrachten en leerlingen, om hen voor te bereiden op een mogelijke luchtaanval. Leerlingen die niet naar Kiev kunnen terugkeren, zullen nog steeds online lessen kunnen volgen. 

  Na wekenlang tevergeefs te hebben geprobeerd Kiev in te nemen, hebben de Russische strijdkrachten hun aandacht gericht op de Donbas-regio, in het oosten van het land. Daardoor zijn honderdduizenden inwoners al teruggekeerd naar de hoofdstad, waar het leven geleidelijk opnieuw op gang komt.
 • "We zijn nu samen", zegt Oekraïense president Zelenski over EU

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft vrijdag toegejuicht dat Oekraïne en de Europese Unie aan een nieuw hoofdstuk van hun geschiedenis beginnen, na de aanvaarding van de kandidatuur van zijn land voor het lidmaatschap van de EU. "Nu zijn we samen", sprak Zelenski tot het Oekraïense parlement voordat Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, via video het woord tot de parlementsleden richtte.
   
  Het is een "grote eer en een grote verantwoordelijkheid om aan "de realisatie van de verzuchtingen van het land" te werken, aldus Zelenski over het nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van de relaties van zijn land met de EU. 
   
  "We hebben een parcours van 115 dagen afgelegd om het statuut van kandidaat te krijgen en ons parcours naar toetreding zal wellicht geen decennia duren. We zouden deze weg snel moeten kunnen inslaan", zei de president nog. "Oekraïne vecht om zijn waarden te kiezen, om tot de Europese familie te behoren." 
  De toetreding van Oekraïne tot de EU kan jaren duren, zoals blijkt bij de Balkanlanden, onder meer door de strikte criteria inzake de rechtsstaat en de economie van de kandidaat-landen.
 • Oekraïne wint 'soepoorlog' van Rusland

  Unesco heeft Oekraïense borsjt, een soep gemaakt van rode biet, wortel, aardappel, kool en ui, officieel erkend als immaterieel erfgoed dat dringend bescherming nodig heeft. De herkomst van de traditionele soep zorgt al ettelijke jaren voor discussies tussen Rusland en Oekraïne. "We hebben de borsjtoorlog gewonnen, en we zullen ook de andere oorlog winnen", schreef de Oekraïense minister van Cultuur Oleksandr Tkatchenko op Telegram.
   
  De Russen hadden de soepoorlog een aantal jaren geleden geopend door borsjt 'een van Ruslands beroemdste en meest geliefde gerechten' te noemen. Oekraïne kon daar niet mee lachen, want het beschouwt borjst als hun nationale gerecht. Een maand geleden had Kiev een kandidatuur ingediend om borsjt via een spoedprocedure te erkennen als Oekraïens erfgoed. Het Unesco-comité heeft "de cultuur van de Oekraïense borsjtkeuken" vrijdag officieel erkend. 
   
  De borjstcultuur kwam terecht op de werelderfgoedlijst voor immateriële goederen die dringend bescherming nodig hebben. De VN vreest dan ook negatieve gevolgen voor de traditie in Oekraïne door de oorlog. "Het bestaan van de soep is niet in gevaar, maar het is het menselijk en levend erfgoed met deze soep verbonden dat gevaar loopt, door de gedwongen verplaatsing van gemeenschappen als gevolg van het gewapende conflict", aldus de VN-organisatie in een verklaring. 
 • Ook Paul McCartney en Billie Eilish bij tv-concert voor Oekraïne
   

  Paul McCartney, Billie Eilish en haar broer Finneas doen mee aan een tv-concert om geld in te zamelen voor Oekraïne. Op 3 juli wordt het concert op de Amerikaanse zenders NBC, MSNBC en CNBC uitgezonden.
  Eerder sloten Alicia Keys, Jon Batiste, Kristen Bell, Brandi Carlile, Julianne Moore en Sheryl Crow zich al aan bij het project. Het concert duurt een uur en kijkers kunnen geld doneren aan het International Rescue Committee, een organisatie die mensen helpt die zijn getroffen door een humanitaire ramp.
   
  Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski is betrokken bij het muzikale evenement. In een videoboodschap spreekt hij het publiek toe. NBC News levert beelden en reportages vanuit Oekraïne.
 • Moskou zegt olieraffinaderij in Lysytsjansk veroverd te hebben

  Russische troepen en milities van pro-Russische separatisten hebben naar verluidt een Oekraïense olieraffinaderij veroverd in de stad Lysytsjansk. Het Russische persbureau RIA Novosti meldt dat op basis van het Russische ministerie van Defensie. De berichten zijn niet bevestigd door Oekraïne of onafhankelijke waarnemers. Lysytsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die de Russen nog niet hebben veroverd. Er wordt zwaar gevochten.
   
  Donderdag zei gouverneur Sergej Gaidai van de regio Loehansk dat het vanwege Russische beschietingen niet meer mogelijk is om de achtergebleven burgers uit Lysytsjansk te evacueren. Hij weersprak toen de Russische claims dat ze al de halve stad in handen zouden hebben. Vrijdag heeft de Oekraïense generale staf wel gemeld dat "de strijd om de stad zijn hoogtepunt nadert".
 • Proces tegen Amerikaanse basketbalster Brittney Griner gestart in Rusland

  In Rusland is het proces begonnen tegen de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, die verdacht wordt van drugssmokkel. Het proces, dat achter gesloten deuren plaatsvindt, is sterk politiek geladen gezien de gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. De 31-jarige Griner werd op 17 februari op een luchthaven in de buurt van de hoofdstad Moskou gearresteerd, omdat ze in het bezit was van "vape cartridges die roken naar cannabisolie", zo klonk het eerder in een verklaring van de Russische douane. Daarvoor riskeert ze een gevangenisstraf van tien jaar.
   
  Haar aanhouding werd pas op 5 maart bekendgemaakt, vijftien dagen na haar arrestatie. In tussentijd was Rusland buurland Oekraïne binnengevallen, met een internationale crisis en Amerikaanse sancties voor Moskou als gevolgen. Washington vreest dat de basketbalvedette gebruikt wordt als middel om druk te zetten in het conflict met Rusland en waarschuwde er al voor dat Amerikanen in Rusland riskeren willekeurig opgepakt te worden.
   
  Nadat bekend was geraakt dat het proces vandaag/vrijdag zou starten, beval de rechter dat Griner voor de volledige duur van het proces in hechtenis moet blijven. Afgelopen maandag vond er al een eerste hoorzitting plaats in Khimki, een voorstad van Moskou, achter gesloten deuren.  Brittney Griner is een tweevoudige olympische kampioene en in eigen land dan ook een vedette. In Rusland was ze bij Jekaterinenburg een ploeggenote van Belgian Cat Emma Meesseman. Als steunbetuiging plaatst de Noord-Amerikaanse vrouwenbasketcompetitie WNBA dit seizoen haar rugnummer en initialen op alle courts. In eigen land komt Griner uit voor Phoenix Mercury.
 • Von der Leyen roept Oekraïne op strijd tegen corruptie op te voeren

  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft Oekraïne vrijdag opgeroepen zijn hervormingen in het kader van de strijd tegen corruptie te versnellen. Tijdens een toespraak voor het parlement in Kiev, die via videoverbinding gelivestreamd werd, zei ze dat het land de steun van de Europese Unie heeft bij zijn "lange weg" naar EU-toetreding.
   
  Het opvoeren van de strijd tegen corruptie is een van de voorwaarden die de EU aan Oekraïne gesteld heeft om echte toetredingsonderhandelingen te kunnen opstarten. Von der Leyen prees in het parlement "de indrukwekkende anticorruptiemachine" die Kiev de afgelopen jaren uitgebouwd heeft, maar voegde eraan toe dat de nieuwe instellingen "nu voldoende middelen en personeelsleden op functies met verantwoordelijkheid moeten krijgen".
   
  Zo zei ze dat het parket dat gespecialiseerd is in de strijd tegen corruptie en het nationaal bureau tegen corruptie zo snel mogelijk een directeur moeten krijgen. Wat de hervorming van het Grondwettelijk Hof betreft, "is het noodzakelijk dat, via wetgevende weg, een selectieprocedure voor rechters in het leven geroepen wordt", aldus von der Leyen.
   
  Op beelden die via sociale media verspreid werden, is te zien hoe tijdens de toespraak van de Commissievoorzitter de officiële EU-vlag achter het spreekgestoelte van het parlement in Kiev geplaatst werd. De vlag werd bij het binnenbrengen op een staande ovatie van de parlementsleden onthaald.
 • GAIA verbijsterd dat Fedasil en Rode Kruis deuren sluiten voor huisdieren van vluchtelingen
   

  GAIA is verbijsterd over het opvangbeleid en de "onmenselijke" beslissing van Fedasil en het Rode Kruis om hun deuren te sluiten voor de dieren van vluchtelingen. Dat meldt de dierenrechtenorganisatie vrijdag.
  Op 9 juni nam het kabinet van de staatssecretaris van Migratie en Asiel contact op met GAIA en vroeg of de dierenrechtenorganisatie geen oplossing wist voor de problematiek. Sinds 15 juni stelde GAIA steunmaatregelen voor om de opsluiting van dieren in het Ariane-gebouw, dat tijdelijke noodopvang biedt aan Oekraïense vluchtelingen, te verbeteren.
   
  GAIA verleende materiële steun, met de aankoop en installatie van airconditioning, en menselijke steun, met de inzet van vrijwilligers om te zorgen voor toezicht op de dieren en een goed gezondheidsmanagement, zonder daarvoor een vergoeding te vragen aan het Rode Kruis. "We stelden ook voor te voorzien in accommodatie voor de behoeften van de dieren, wederom zonder enige investering van het Rode Kruis of Fedasil", zegt GAIA-directeur Ann De Greef.
   
  "Naar aanleiding van de stopzetting van de verzorging van de dieren van vluchtelingen in het Ariane-centrum draagt Fedasil de verantwoordelijkheid weer over aan het registratiecentrum op de Heizel, dat verantwoordelijk is voor het vinden van een onderkomen voor de dieren bij de gemeenten", benadrukt De Greef. 
   
  Ze heeft er naar eigen zeggen geen probleem mee dat  Fedasil en het Rode Kruis geen zin hebben om voor de dieren te zorgen. "Dat is een keuze. Maar wij hebben er wel een probleem mee dat de dieren en hun eigenaars die zich niet van hun dieren willen ontdoen, geen andere keuze hebben dan op straat te leven. Dat is onmenselijk en een flagrant negeren van het dierenwelzijn."
 • Strijd om Lysytsjansk nadert zijn hoogtepunt, volgens Kiev

  De strijd in het Oost-Oekraïense Lysytsjansk, dat door Russische troepen wordt belegerd, nadert volgens Kiev zijn hoogtepunt. "De vijand concentreert zijn belangrijkste inspanningen op het omsingelen van de Oekraïense soldaten in Lysytsjansk vanuit het zuiden en het westen. De aandacht is gericht op de volledige controle over de regio Loehansk", aldus de Oekraïense generale staf vrijdag.
   
  Lysytsjansk is de laatste grote stad in de regio Loehansk die de Russen nog niet hebben veroverd. Die regio vormt samen met Donetsk de Donbas, het gebied dat de Russen zeggen te willen "bevrijden". De Russische poging om een deel van de aanvoerroute Bachmoet-Lysytsjansk in handen te krijgen is wel mislukt, meldt de generale staf nog. 
   
  Tegelijkertijd hebben, volgens Oekraïense bronnen, de Russische troepen hun militaire activiteiten in de richting van Kramatorsk opgevoerd. De grote stad Kramatorsk is het zuidelijke punt van de agglomeratie Slovjansk-Kramatorsk, die voor de oorlog ongeveer een half miljoen inwoners telde. Tot dusver hadden de Russische troepen vooral geprobeerd het gebied vanuit het noorden aan te vallen. Vrijdag werd vanuit deze richting ook artillerievuur gemeld vanuit verschillende voorsteden van Slovjansk.
 • Japan niet te spreken over Russische demarche gezamenlijk gasproject

  Japan is niet te spreken over een nieuw Russisch decreet waardoor de rechten van een belangrijk gasproject, waarbij ook Japanse bedrijven betrokken zijn, zullen worden overgeheveld naar een nieuw opgericht Russisch bedrijf. "Onze belangen inzake energiebronnen mogen niet worden ondermijnd", verklaarde Seiji Kihara, adjunct-secretaris-generaal van de Japanse regering, vrijdag op een persconferentie.
   
  Het decreet, dat donderdag werd ondertekend door de Russische president Vladimir Poetin, regelt de volledige overdracht van het project Sakhaline-2 naar een Russisch bedrijf onder de vleugels van de staat. Het Russische gasconcern Gazprom zou de helft van de rechten behouden, terwijl de buitenlandse partners, waaronder twee Japanse bedrijven, een maand de tijd krijgen om mee te delen of ze deel wensen te nemen aan het project, waarna ze het fiat van de Russische regering nodig hebben.
  Japan zegt nu de beslissing van het Kremlin "van nabij te bestuderen".
   
  De Japanse bedrijven Mitsui & Co et Mitsubishi Corp hebben een gezamenlijk belang van 22,5 procent in het project in het oosten van Rusland dat Japan voor de lange termijn en aan lage prijzen in lng-gas moet voorzien. Ook de Britse oliegigant Shell had een belang van 27,5 procent, maar besliste in de nasleep van de Russische inval in Oekraïne om zich terug te trekken. Japan op zijn beurt deelde mee wel deel van het project te willen blijven.
 • Oekraïne is gestart met de export van elektriciteit naar de EU, zegt Zelenski


  Oekraïne is gestart met op een "significante" manier elektriciteit uit te voeren naar de Europese Unie, via Roemenië. Dat heeft president Volodimir Zelenski donderdagavond gezegd.
  Donderdag "werd een belangrijke stap gezet in onze toenadering met de Europese Unie", aldus de president, een week nadat de EU-landen Oekraïne het statuut van kandidaat-lidstaat toekenden. De export van elektriciteit via Roemenië is volgens Zelenski "maar een eerste stap". "We maken ons klaar om de leveringen te verhogen. De Oekraïense elektriciteit kan een aanzienlijk deel van het Russische gas vervangen dat de Europeanen verbruiken."
  "Het gaat niet alleen om inkomsten door de export voor ons, maar het is ook een kwestie van veiligheid voor heel Europa", zei Zelenski nog. 

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent