Vannacht al code geel “onweer met neerslag, rukwinden en kans op hagel”: bekijk waar en wanneer

Het KMI waarschuwt voor onweer donderdag: zo goed als de hele dag geldt code geel. “Tijdens de hevigste onweersbuien kunnen er neerslaghoeveelheden vallen van tien tot twintig milliliter.”

mtm

“Een vrij actieve onweerszone komt tijdens het tweede deel van de nacht over het westen van het land te liggen”, zo staat te lezen op de website van het KMI. “Donderdagochtend ligt dit onweersgebied vooral over het westen van het land en verplaatst zich in de namiddag naar de andere regio’s. Het wordt dan ook vaker droog in het westen met afnemende onweerskans en in de loop van de avond wordt het ook droog in de rest van het land.” In Limburg geldt code geel van 11 uur tot 21 uur.

Tijdens de hevigste onweersbuien kunnen er neerslaghoeveelheden vallen van 10 tot 20 mm, waarbij er ook rukwinden voorkomen tot 70 kilometer per uur en er kans is op hagel, vooral in het oosten.

Vanaf donderdagochtend 5 uur geldt code geel aan de kust, in Limburg is er tot 21 uur kans op onweer. ©  KMI

Nummer 1722 geactiveerd

Door de waarschuwing van het KMI activeert de FOD Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722. Op die manier wil men de hulpdiensten niet overbelasten en blijven de noodnummers vrij voor de meest dringende oproepen.

Voor storm- en waterschade waarvoor men bijstand van de brandweer nodig heeft, kan men een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, stelt de overheidsdienst.

Een digitale aanvraag indienen via het e-loket 1722.be is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen, maar men kan ook het nummer 1722 bellen in situaties die niet-levensbedreigend zijn.

Aangeboden door onze partners