Het onweer vrijdag hield zich redelijk koest in Limburg, maar ging stevig tekeer in Nederland en Duitsland. Maandag trekt opnieuw zwaar weer over onze regio.

Het onweer vrijdag hield zich redelijk koest in Limburg, maar ging stevig tekeer in Nederland en Duitsland. Maandag trekt opnieuw zwaar weer over onze regio. ©  EPA-EFE

Opnieuw kans op fel onweer morgen, daarna tien dagen iets minder warm

Hasselt -

Geniet van het mooie weer nu het nog even kan. De komende twee weken worden een stuk frisser. Maandag wordt de warmte verdreven, mogelijk met onweer. Krijgen we een herhaling van vrijdag? Of wordt het erger?

Het scenario op de weerkaarten lijkt sterk op dat van vorige week donderdag en vrijdag. In Vlaanderen viel het voorspelde noodweer vrijdag nog mee doordat de temperatuur niet meer hoog was opgelopen. Des te warmer, des te krachtiger een onweersbui kan groeien. In het Nederlandse Beek (net over de grens) en het Duitse Paderborn (in de deelstaat Noordrijn-Westfalen) was er wel enorme schade. Het onweer ging er gepaard met een verwoestende wervelwind.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook bij ons is de kans op zwaar weer maandag opnieuw reëel. En vooral het zuidoosten van Limburg komt weer in het vizier. “Maandag kan het nog 25 graden worden. Door de hoge luchtvochtigheid zal het zwoel gaan aanvoelen”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Na de middag trekt de kern van een lagedrukgebiedje over onze regio. Dat kan leiden tot onweersbuien en een flinke plens water.”

“De timing van de eerste buien in Limburg is onzeker. Volgens sommige weermodellen kunnen er al vóór het middaguur lokale buien opduiken. Die milderen dan ook meteen de temperatuur waardoor het er in de namiddag minder intens aan toe zal gaan. Blijft het evenwel droog en kan het opwarmen tot in de namiddag, dan is de kans op fel onweer groot tussen 16 en 19 uur.”

“Tijdens en rondom de buien zijn er windstoten tot 50 km/u mogelijk, lokaal eventueel nog wat meer. ’s Nachts zakt de temperatuur naar een frisse 10 graden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Volgens de Europese weercomputer is het vervolgens tien dagen uit met zomers weer. Van dinsdag tot donderdag halen we nog amper 20 graden. Dit betekent absoluut niet dat het slecht weer wordt. De zon laat zich nog geregeld zien, maar buiten kunnen we dan wel een extra laagje gebruiken.” (gw)

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent