Anthony Albanese (links) wordt ingezworen door de Governor-General, de plaatsvervanger van de Britse Queen in Australië. 

Anthony Albanese (links) wordt ingezworen door de Governor-General, de plaatsvervanger van de Britse Queen in Australië. ©  AP

Anthony Albanese ingezworen als nieuwe Australische premier

In Australië heeft Anthony Albanese maandag de eed afgelegd als de nieuwe eerste minister van het land. De leider van het sociaaldemocratische Labor won zaterdag de parlementsverkiezingen.

Ans DebruyneBron: BELGA

In Canberra werden onder andere ook Richard Marles, de nieuwe minister van Werkgelegenheid, beëdigd, evenals de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong en de nieuwe minister van Financiën Katy Gallagher. Wong, die in Maleisië is geboren maar in Australië opgroeide, wordt de eerste Australische minister van Buitenlandse Zaken die in het buitenland is geboren.

Penny Wong is de nieuwe buitenlandminister. 

Penny Wong is de nieuwe buitenlandminister. ©  AP

Albanese is dan weer de eerste Labor-premier in bijna 10 jaar. De 59-jarige sociaaldemocraat beloofde al om Australië meer richting hernieuwbare energie te sturen. Het klimaat was een van de grote verkiezingsthema’s in het land, dat de afgelopen jaren getroffen werd door enorme natuurbranden en overstromingen. Albaneses conservatieve voorganger Scott Morrison was een fervent aanhanger van de steenkoolindustrie en mede onder zijn bewind weigerde Australië lange tijd om met een verregaand klimaatplan op de proppen te komen.

LEES OOK. Na de “bulldozer”, de “bouwer”: maak kennis met de nieuwe premier van Australië (+)

Na hun overwinning bij de verkiezing van zaterdag, legden nieuwe ministers Jim Chalmers, Penny Wong, Anthony Albanese, Richard Marles en Katy Gallagher maandag de eed af.  

Na hun overwinning bij de verkiezing van zaterdag, legden nieuwe ministers Jim Chalmers, Penny Wong, Anthony Albanese, Richard Marles en Katy Gallagher maandag de eed af.  ©  AFP

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent