Behoudt Richard Carapaz zijn roze trui in de slotweek?  

Behoudt Richard Carapaz zijn roze trui in de slotweek?  ©  REUTERS

Topfavorieten voor Giro-eindzege denken enkel en alleen aan het roze, daags voor koninginnenrit: “Elke seconde telt vanaf nu”

Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) zal er alles aan doen om het roze te houden tot na de afsluitende Giro-tijdrit zondag. Maar ook Landa en Hindley hebben een roze droom, Pozzovivo houdt de druk wat af. Dat zeiden de renners vandaag op de rustdag aan de verzamelde pers.

Louis Descamps

Richard Carapaz (28) veroverde zaterdag de roze trui in de veertiende etappe van de Giro. Gisteren werd hij op weg naar Cogne niet aangevallen door de andere klassementsmannen en kende een rustige dag in het peloton. Dat zal morgen heel wat anders zijn in de koninginnenrit naar Aprica. Op de persconferentie vandaag had de Ecuadoriaan er alvast zin in: “Ik ben zeer gemotiveerd voor de laatste week en ik heb ook de ploeg om de roze trui te verdedigen.” Als Carapaz la maglia rosa weet te behouden tot en met zondag, zal hij de Giro voor de tweede keer winnen. “Maar ik heb meer ervaring dan in 2019 en voel me ook beter dan toen, dus ik zie het volledig zitten”, klonk de Olympische kampioen vastberaden.

  Carapaz liet op de persconferentie enkele keren de naam van Mikel Landa (Bahrain-Victorious) vallen als het over de strijd om het roze ging. De 32-jarige Bask staat na twee weken Giro vierde op 59 seconden van Carapaz. Het parcours in de tweede week moet hem liggen, te beginnen met de zware bergetappe morgen. “Het wordt heel zwaar. Het zijn lange beklimmingen met veel hoogtemeters, ideaal voor een renner zoals ik. Ik heb ook goede herinneringen aan de Passo del Mortirolo en dat geeft nog eens extra motivatie.” Landa won in 2015 op verbluffende wijze de koninginnenrit over de Mortirolo, een klim van eerste categorie die morgen na 130 kilometer opduikt. Zijn beste resultaat ooit in de Giro was een derde plaats in 2015. Dit jaar wil hij beter doen. “Ik wil zo hoog mogelijk eindigen zondag, het liefst op het podium én met de roze trui. Ik voel mij heel goed en mijn ploeg is ook in vorm. Het beste moet dus nog komen.”

  BORA-hansgrohe schudde het klassement in de veertiende etappe naar Turijn door elkaar. Voor die rit was Jai Hindley (26) nog vierde op twintig seconden van Juan Pedro López, na de finish in Turijn stond hij tweede op zeven seconden van Carapaz. Dat de Duitse ploeg net in die etappe iets probeerde, is geen toeval. “Onze renners die Milaan-Turijn hadden gereden in maart, hebben de finale daarna nog eens verkend speciaal voor deze Giro. We hadden een goed plan voor de start en namen bijna heel de koers in handen. Het was geen dag om de Giro te winnen, maar wel een om tijd goed te maken en dat hebben we gedaan.” Hindley wil de eerste Australiër ooit worden die de Giro wint en hij heeft de rit van morgen alvast aangestipt. “Morgen wordt epic, het wordt een zeer harde rit. Na een rustdag is het altijd interessant en met het parcours kunnen er grote dingen gebeuren, van tijd verliezen tot tijd terugpakken. Ik kijk ook uit naar de rest van de week. Elke seconde telt vanaf nu.”

  Een verrassende naam in de top vijf is die van ouderdomsdeken Domenico Pozzovivo. De kleine Italiaan van Intermarché-Wanty-Gobert wordt eind dit jaar veertig, maar staat nu mooi vijfde op 1”10 van Carapaz. Droomt hij stiekem van de roze trui? “Neen, ik denk zelf niet aan het podium. Ik focus mij op wat ik voor de Giro vooropgesteld had en dat is een plek in de top tien. Ik sta nu vijfde en dat wil ik vasthouden.” Pozzovivo zal daarom ook niet onbezonnen gaan aanvallen. “Ik ga blijven rijden zoals de voorbije twee weken. Dat wil zeggen bij de beste bergop blijven en als er zich een kans zou voordoen, zoals op de Blockhaus, kan ik iets proberen. Maar ik zal niet aanvallen als ik geen verschil kan maken in het algemene klassement”.

  Aangeboden door onze partners

  Niet te Missen

  Meest Recent