Igor Dodon ©  BELGAIMAGE

Pro-Russische ex-president van Moldavië in de cel voor landverraad en corruptie

De pro-Russische ex-president van Moldavië, Igor Dodon, is dinsdag opgepakt op verdenking van landverraad en corruptie. Dat maakte het parket van Moldavië bekend. Door de oorlog in Oekraïne lopen ook de spanningen in Moldavië op tussen politici die tot de Russische invloedssfeer behoren en prowesterse politici.

jvhBron: BELGA

“Igor Dodon is dinsdagvoormiddag opgepakt voor 72 uur. Hij wordt vastgehouden in het centrum voor voorlopige hechtenis van het Nationaal Centrum voor Corruptiebestrijding”, zegt een woordvoerder van procureur-generaal Mariana Chiorpec. Er zouden huiszoekingen aan de gang zijn op een tiental locaties. Het gaat om kantoren van de ex-president en om zijn huis in Chisinau, de hoofdstad van de voormalige Sovjet-republiek. 

Er loopt een onderzoek naar landverraad, passieve corruptie, financiering van een politieke partij door een criminele organisatie en illegale verrijking. De politie vermoedt dat Dodon in 2019 geld ontving van een politieke bondgenoot, de omstreden oligarch Vlad Plahotniuc. Plahotniuc leeft momenteel in ballingschap. Er zijn ook Amerikaanse sancties tegen Plahotniuc uitgevaardigd. 

Igor Dodon was president van Moldavië van 2016 tot 2020. Hij genoot de openlijke steun van Moskou. Het land heeft een Roemeenstalige meerderheid, maar ook een grote Russischtalige minderheid. Pro-Russische en prowesterse politici wisselen elkaar af aan de macht, wat herhaaldelijk tot politieke crises leidt.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt