18-jarige schutter richt bloedbad aan op Amerikaanse basisschool: 19 kinderen en 2 volwassenen komen om het leven

Bij een schietpartij in een basisschool in de Amerikaanse staat Texas zijn 19 kinderen en 2 volwassenen, onder wie minstens 1 leerkracht, omgekomen. Ook de verdachte, de 18-jarige Salvador Ramos, is overleden. Hij zou eerst zijn grootmoeder hebben neergeschoten voor hij wegvluchtte, crashte met zijn pick-uptruck en de school in het stadje nabij de Mexicaanse grens binnenstormde. President Joe Biden heeft in een gepassioneerde toespraak politici opgeroepen om eindelijk tegen de wapenlobby in te gaan.

LEES OOK. Joe Biden na schietpartij basisschool: “Wanneer gaan we in godsnaam opstaan tegen de wapenlobby?”

De schietpartij vond plaats in de lagere school ‘Robb Elementary School’ in Uvalde, in de staat Texas. Een 18-jarige schutter viel daar rond de middag binnen en opende het vuur.

Aanvankelijk was sprake van twee doden en een arrestatie van de schutter, maar de dodentol is daarna blijven oplopen. Momenteel is sprake van 19 kinderen en 2 volwassenen, onder wie minstens 1 leerkracht, die om het leven kwamen. De verdachte raakte ook dodelijk gewond, bevestigde de politie. Vermoedelijk werd hij door de politie doodgeschoten.

Er vielen daarnaast meerdere gewonden. Ook zeker twee agenten raakten gewond bij de arrestatie van de dader, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Een van die agenten werkte voor de grenswacht, meldt de dienst. Meerdere grenswachters “riskeerden hun eigen leven” door de school binnen te gaan en zich tussen de schutter en de leerlingen te plaatsen.

Schutter handelde alleen

Volgens de ordediensten handelde de schutter alleen. Hij werd door gouverneur Greg Abbott geïdentificeerd als Salvador Ramos, een 18-jarige die in de gemeente woonde en naar de lokale High School ging. Over het motief tast de politie nog in het duister.

De verdachte werd geïdentificeerd als Salvador Ramos. 

De verdachte werd geïdentificeerd als Salvador Ramos. © rr 

Ramos had eerst zijn grootmoeder thuis neergeschoten, waarna hij met zijn wagen vluchtte. Hij crashte zijn pick-uptruck echter nabij de Robb Elementary School, liet het voertuig achter en viel de school binnen met een geweer. Dat vertelde sergeant van het Texas Department of Public Safety Erick Estrada aan CNN. De schutter zou ook een kogelwerende vest hebben gedragen. Agenten probeerden Ramos nog aan de ingang te stoppen, maar hij raakte binnen in meerdere klaslokalen, waar hij in het rond schoot.

LEES OOK. Verdachte deelde foto’s van wapens kort voor schietpartij in basisschool Texas

 

 ©  rr

De grootmoeder van Ramos zou in kritieke toestand per helikopter zijn overgebracht naar een ziekenhuis in San Antonio. Ramos had haar adres als officiële woonplaats op zijn rijbewijs.

De tiener zou enkele dagen voor de schietpartij beelden van wapens gedeeld hebben op sociale media en in berichten aan een vroegere klasgenoot.

 

Vermiste kinderen

“Als ouders hun kinderen op school afzetten, verwachten ze dat ze hun kind weer kunnen ophalen als de schooldag voorbij is. En er zijn families die nu in rouw zijn”, reageerde gouverneur Abbott op de schietpartij. “De staat Texas rouwt met hen om de realiteit dat deze ouders niet in staat zullen zijn om hun kinderen op te halen.”

Meerdere ouders waren dinsdagnamiddag wanhopig op zoek naar hun kinderen. Zo kon Ryan Ramirez zijn dochter, die in het vierde leerjaar zit, haar niet vinden in het reüniecentrum of de school. “Niemand vertelt me iets. Ik ben in de war en bezorgd. Ik probeer gewoon te vinden waar mijn baby is”, zei hij aan de zender KSAT. Brandon Elrod vertelde aan ABC News dat hij op zoek was naar zijn tienjarige dochter en bang was dat ze “misschien niet meer leeft”. Hij zou gaan zoeken in een uitvaartcentrum. De vader van de tienjarige Annabelle Guadalupe Rodriguez gaf dan weer haar foto aan de politie en media, in de hoop haar te vinden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Intussen identificeerden Amerikaanse media de overleden leerkracht als Eva Mireles, die begin de veertig was. Zij werkte al 17 jaar als leerkracht, en was de echtgenote van een agent van de scholengroep, en de moeder van een dochter die pas afstudeerde. Volgens haar tante overleed ze toen ze haar leerlingen van het vierde leerjaar probeerde te beschermen.

Eva Mireles kwam om het leven. 

Eva Mireles kwam om het leven. ©  rr

Uvalde is een stadje met zo’n 15.000 inwoners “waar iedereen elkaar kent”, op een honderdtal kilometer van de grens met Mexico. Er wonen dan ook veel Mexicaans-Amerikanen, en sommige van de slachtoffers zouden kinderen zijn van agenten die voor de grenswacht en douane werken. Robb Elementary School, waar 90 procent van de ruim 500 leerlingen ‘hispanic’ zouden zijn, heeft klassen van het tweede tot het vierde leerjaar. Donderdag stond de laatste dag van het schooljaar er op de agenda. Het schooljaar wordt na de schietpartij vervroegd beëindigd.

Meteen discussie over wapenwetten

Het gaat om de dodelijkste ‘school shooting’ in de VS sinds 2012. Toen schoot een 20-jarige 20 leerlingen en 6 medewerkers van basisschool Sandy Hook Elementary School in Newtown (Connecticut) dood, nadat hij thuis zijn moeder had doodgeschoten. De ngo ‘Gun Violence Archive’ houdt de ‘mass shootings’ bij en telde alleen al dit jaar 215. Er gebeurden al 30 schietpartijen op scholen.

Het debat over wapenbezit is meteen alweer opgelaaid in de VS. Meerdere Republikeinse politici lieten snel verstaan geen strengere wapenwetten te willen, maar president Joe Biden smeekte in een toespraak om actie te ondernemen. Hij zei deze bloedbaden kotsbeu te zijn. “Waar is in godsnaam onze ruggengraat om tegen de wapenlobbyisten in te gaan?”

De Amerikaanse vlag aan het Witte Huis werd halfstok gehangen.

 

Ook vicepresident Kamala Harris en oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton riepen al op tot actie. “Bijna tien jaar na Sandy Hook – en tien dagen na Buffalo – is ons land verlamd, niet door angst, maar door een wapenlobby en een politieke partij die geen enkele bereidheid hebben getoond om op te treden op een manier die deze tragedies zou kunnen helpen voorkomen”, aldus Obama.

De Republikeinse oud-president Donald Trump, senator Ted Cruz, Texaans gouverneur Greg Abbott en andere partijgenoten zouden volgens lokale media nog steeds van plan zijn vrijdag te gaan spreken op een bijeenkomst van de wapenlobby NRA in de Texaanse stad Houston.

 

 ©  AP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

(sgg, syd)

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent