87 stekelvarkens, bamboeratten en andere exotische dieren gevonden bij controle in Hechtel

Hechtel-Eksel/Pelt -

Bij een verkeerscontrole in Hechtel heeft de politie dinsdag stekelvarkens, woestijnspringmuizen, bamboeratten en een heleboel Afrikaanse vogels in beslag genomen. In totaal gaat het om 87 dieren. Bij de controles werden voor ruim 8.500 euro aan achterstallige belastingen en boetes geïnd.

De acties gebeurden tussen 14 en 20 uur op de N74 (N-Z-verbinding, richting Hasselt), de Kamperbaan in Hechtel in beide richtingen en de N71 in Pelt. Naast de politiezones Kempenland, HANO en Lommel deden ook de inspectiediensten Vlabel en Douane & Accijnzen mee. De Vlaamse belastingdienst haalde voor net geen 5.600 euro aan achterstallige verkeersbelastingen op. De douane nam een auto in beslag die niet was verzekerd. De bestuurder had nog een boete van 1.850 euro openstaan die werd geïnd. In twee voertuigen bleek rode diesel te zitten. Samen goed voor een boete van 1.000 euro.

87 dieren

De politie vond in een bestelwagen stekelvarkens, woestijnspringmuizen, bamboeratten en een heleboel uitheemse vogels die niet geringd waren en waarvan de documenten niet in orde waren. De 87 exotische dieren zaten in kleine kooien in de bestelwagen. Ze werden inbeslaggenomen en door het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder opgehaald. Daarnaast werden nog drie niet verzekerde auto’s en een opgedreven bromfiets getakeld. De bromfiets haalde net niet drie keer de toegelaten snelheid van 25 km/uur.

Een voertuig dat geladen was met 1.276 kg klinkers werd ook aan de kant gezet omdat rijden te gevaarlijk was. De wielkasten achteraan raakten de banden. De klinkers moesten worden overgeladen. Er werden nog elf pv’s en vier onmiddellijke inningen opgesteld voor allerlei overtredingen zoals drugsbezit, verboden wapendracht en inbreuken op de regels van het voorlopig rijbewijs.  mm/zb

Dit stekelvarken verblijft, net als een heleboel Afrikaanse vogels (onder), in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. ©  Zahra Boufker

 ©  Zahra Boufker

Aangeboden door onze partners