© Dirk Hermans

© Dirk Hermans

Willem van Lit schrijft ‘Wandelingen door Hamont’: “Meer dan een wandelboek”

Hamont-Achel -

Door de coronacrisis leerden heel wat mensen hun eigen streek weer kennen. Willem van Lit is daar eentje van. Zijn wandelingen door Hamont bundelde hij in 72 verhalen, waaruit het boek ‘Wandelingen door Hamont’ ontstond. “Maar het is meer dan een wandelboek. Het is één lange mijmering over de stad, het verleden, Willy’s eigen leven en het leven in het algemeen.”

Dirk Hermans

2021 was het tweede jaar waarin corona de scepter zwaaide. Ook in de zomer van dat jaar was het op vele plaatsen nog enorm rustig. Heel wat mensen gingen te voet of fietsend op pad en herontdekten zo hun eigen leefomgeving. Zo ook Willem van Lit. In wisselend gezelschap ging hij wandelen in Hamont, de stad waarin hij werd geboren en waar hij opgroeide. Telkens keek hij goed om zich heen.

Het werd een weerzien in dertien wandelingen waarover hij 72 verhalen schreef met een persoonlijk karakter. Daarin schrijft hij dat de stad van zijn jeugd hem regelmatig plezierig verbaasd heeft. Hij had nooit de bedoeling melancholisch te worden, maar er zitten wel wat nostalgische en soms zelfs filosofische overpeinzingen tussen. Zo probeert hij te achterhalen wat Hamont in haar ontwikkeling gemaakt heeft tot wat het vandaag is.

Mijmering

Zo ontstond zijn boek Wandelingen door Hamont. Maar het is meer dan een wandelboek. Het is één lange mijmering over de stad, het verleden, Willy’s eigen leven en het leven in het algemeen. Dat alles in een verhalende stijl. Het boek is daarom ook interessant voor mensen buiten Hamont.

Willem ‘Willy’ van Lit werd geboren in 1953 en bracht zijn jeugd tot aan zijn zestiende door in Hamont. Toen nam hij dienst bij de Nederlandse Koninklijke Marine. Zijn familie, met onder meer zes broers, bleef in Hamont. Na zijn maritieme en ambtelijke loopbaan van 50 jaar is hij gepensioneerd. Willem is getrouwd met Marjan van Zijl. Hij heeft twee kinderen en drie kleinkinderen en woont nu in Lommel.

Wandelingen in Hamont telt 285 pagina’s, kost 23,50 euro en is verkrijgbaar via www.vertelpuntuitgevers.be, bol.com en Standaard Boekhandel

https://vertelpuntuitgevers.be/product/wandelingen-door-hamont-willem-van-lit/

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen