Op 12 november 2020 werd de plantage in de ruime villa ontmanteld. © Tom Palmaers

Zeventiger huurt riante villa in Lanaken voor wietplantage van 700 planten

Lanaken -

Een 70-jarige man uit Lanaken riskeert 30 maanden cel omdat hij een riante villa ter beschikking stelde voor het onderbrengen van een plantage. De politie ontdekte op de bovenverdieping 700 wietplanten.

Shauni Deferm

Begin 2020 leerde de zeventiger, volgens zijn eigen verklaringen, een Duitser kennen op café. Omdat de man tegen een schuldenberg van 200.000 euro opkeek na een faillissement, liet hij zich overtuigen om een grote villa te huren en de bovenverdieping ter beschikking te stellen als ruimte voor een plantage van 700 wietplanten. Per oogst zou de man 20.000 euro verdienen.

“Ik ben er met open ogen ingelopen. Het was de stomste fout van mijn leven”, sprak hij voor de Tongerse rechter. “Het heeft me niets opgebracht. Nul, nul, nul euro. Het heeft me alleen maar heel veel miserie gebracht.”

“En een gratis plaatsje hier op de beklaagdenbank”, vulde de rechter aan.

Ex-vrouw

In 2020 begon de politie een observatie van de villa in de Sint-Michielsstraat in Kesselt (Lanaken). “Ook de warmte- en stroommeting waren positief, waardoor we overgingen tot een huiszoeking”, aldus de procureur. Op 12 november 2020 kwam de uiterst professionele plantage aan het licht.

De ex-vrouw van de man staat ook terecht voor mededaderschap, omdat ze volgens de aanklager op de hoogte was van wat haar partner op de bovenverdieping uitstak. Zelf blijft ze ontkennen. “Ik heb niets gezien, niets geroken. Ik werkte heel lange dagen in de horeca, waardoor ik nooit iemand in huis opmerkte. Alles gebeurde wanneer ik niet thuis was”, aldus de vrouw. Ook de zeventiger bevestigt dat.

“Heel groot huis”

De rechter vindt het vreemd dat een plantage in de slaapkamers op de eerste verdieping van een huis onopgemerkt kan opgesteld en onderhouden worden. “En toch is het zo. Het huis was echt heel erg groot. We leefden altijd beneden. Daar hadden we drie slaapkamers, een grote badkamer, living en keuken. Dat was meer dan genoeg om te onderhouden. Boven kwam ik nooit”, zo probeerde de vrouw haar verhaal kracht bij te zetten.

Volgens de aanklager blijft het een ongeloofwaardig standpunt. “De inspecteurs vermeldden in hun pv dat er een sterke cannabisgeur waar te nemen was en dat je in de gang het water hoorde stromen voor de opticlimats. Hoe kan je in dat huis leven zonder dat op te merken?”

De vrouw wijt het aan een gebrek aan kennis over de werking van zo’n plantage. “Ik heb zelfs aan de politie moeten vragen hoe zoiets er dan uitziet. Ik had geen flauw idee.”

Speedgebruik door corona

Tijdens de huiszoeking werd er ook speed aangetroffen. Daarvan geeft de vrouw wel toe dat het van haar was. “Ik heb in het begin van de pandemie zes weken in bed gelegen door corona. Nadien moest ik terug in de horeca beginnen te werken, maar dat lukte me fysiek niet meer. Een collega had de oplossing en ik heb me laten vangen. Ik heb dat spul twee keer gebruikt, maar ik werd er hondsziek van. Omdat ik het niet durfde weggooien, heb ik het in huis laten liggen.”

De procureur eist een celstraf van 30 maanden voor de zeventiger. Voor zijn partner wordt een opsluiting van 18 maanden geëist. Ze riskeren ook elk een boete van 8.000 euro. De advocaten vragen om de straffen te milderen en met uitstel op te leggen.

Vonnis op 17 juni.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten