Het Comité I beschouwt de zaak-Jürgen Conings als “een illustratie van de tekortkomingen” bij de veiligheidsdiensten. ©  rr

“Grote tekortkomingen bij inlichtingendiensten in zaak-Jürgen Conings”, volgens Comité I

Er blijven grote tekortkomingen in het Belgische inlichtingen- en veiligheidssysteem. Dat blijkt volgens Sudinfo uit het rapport 2021 van het Comité I, dat woensdag in de Kamer voorgesteld werd achter gesloten deuren.

Bron: BELGA

Het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, boog zich onder meer over de zaak-Jürgen Conings, die het beschouwt als “een illustratie van de tekortkomingen die de voorbije tien jaar vastgesteld zijn bij de veiligheidsdiensten: een personeelstekort, een hoog personeelsverloop, een verlies van ervaring, geen duidelijk beleid rond extremisme en een gebrekkige uitwisseling van informatie binnen defensie en tussen de verschillende veiligheidsactoren”.

Personeel en studenten screenen

“Er is aanzienlijke ruimte voor verbetering”, stelt het Comité I, dat een volledige herziening vraagt van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en pleit voor een meer diepgaande screening van het personeel bij defensie, zowel civiel als militair. 

Sommigen van hen zouden immers nooit aan een dergelijke veiligheidsscreening onderworpen zijn op het moment van hun sollicitatie, aanwerving of tijdens hun loopbaan, of slechts een enkele keer.

Het Comité I wijst ook op een gebrek aan waakzaamheid tegenover de “tientallen buitenlandse militaire studenten die aan onze universiteiten les volgen” en vraagt een risicoanalyse alvorens hen toe te laten.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent