©  Bart Dewaele

Theo Francken over onafhankelijkheid tegen 2029: “Wat Van Grieken wil, is niet realistisch”

N-VA-boegbeeld Theo Francken heeft in een interview met De Zondag scherp uitgehaald naar zijn opvolger op Asiel en Migratie, Sammy Mahdi. Zo noemde hij onder andere het beleid van Mahdi een flop. Francken had ook kritiek op het plan van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) om tegen 2029 de onafhankelijkheid uit te roepen.

ltoBron: BELGA

Volgens Theo Francken zijn de plannen van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) niet realistisch. Die zou namelijk vanuit het Vlaams parlement de onafhankelijkheid willen uitroepen die dan in 2029 zou moeten ingaan na onderhandelingen met de Franstaligen. “Onrealistisch”, volgens Francken. “Wat denkt hij dan? Dat ze in Namen, Charleroi of Brussel in paniek zullen schieten en plots wel met Vlaams Belang zullen willen onderhandelen? Neen, hoor. Ze zullen daar zelfs niet wakker liggen van zijn verklaring. Ze zullen het gewoon negeren.”

In het interview sprak hij ook over de toenadering van zijn partij tot de socialisten. Franken zei dat het vooral van belang is dat er een en ander “bougeert”: “Het meest realistische scenario daarvoor is een onderhandeld akkoord met de Franstaligen. Dat zijn dus niet alleen de socialisten.”

LEES OOK. “Dat nooit meer”: hoe Vlaams Belang de knop omdraaide na mislukte gesprekken met Bart De Wever in 2019

Er kwam ook kritiek op Sammy Mahdi die hem mocht opvolgen als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “Mahdi is dit jaar al 740 keer veroordeeld, omdat hij het asielrecht schendt. Was dat met mij gebeurd, het stond op alle voorpagina’s. (...) Van hem passeert dat allemaal”, fulmineert Francken. “Wat heeft Mahdi gedaan? Vooral hoog van de toren geblazen. Hij zou de chaos wel eens opkuisen, zei hij. Ik zal hem onthouden als de staatssecretaris van de loze beloften die vaandelvlucht pleegt”, klinkt het in een andere sneer. Dat Mahdi binnenkort voorzitter van CD&V wordt, zal volgens Francken ook niets veranderen op het departement. Volgens hem is dat omdat de regering geen ander migratiemodel of verstrengingen wil. 

Voorts kant Francken zich in het interview ook tegen herstelbetalingen voor Congo en pleit hij andermaal voor het optrekken van het Defensiebudget naar twee procent.

Aangeboden door onze partners