De vier beklaagden kregen celstraffen tussen zes maanden met uitstel en een jaar. 

Tot 1 jaar cel voor plantage in opbouw in loodsen van bandencentrale

Dilsen-Stokkem/Maasmechelen -

Een 50-jarige zaakvoerder van een bandencentrale in Dilsen-Stokkem krijgt 1 jaar cel voor de opbouw van een plantage in zijn loodsen. Ook zijn zoon en twee handlangers werden veroordeeld.

Shauni Deferm

De politie startte een onderzoek nadat ze op de hoogte werden gebracht van een ripdeal van cocaïne waarbij een 34-jarige man uit Marokko betrokken was. De bestolen drugsdealers bedreigden de dertiger en zouden de man op 13 december 2017 zelfs even ontvoerd en in elkaar geslagen hebben.

Naar aanleiding van die politionele informatie besliste de politie om op 22 december 2017 huiszoekingen uit te voeren in onder andere een loods in Dilsen-Stokkem. Het gebouw werd gebruikt door een 50-jarige man en diens 24-jarige zoon om er een bandencentrale in uit te baten. Al troffen de inspecteurs er niet alleen banden aan, maar ook materialen voor een cannabisplantage. Een deel van de loods was afgesloten met houten units die een cannabisplantage in opbouw, met twee kweekruimtes en een technische ruimte, verborgen. De planten zelf waren nog niet aanwezig.

Drugs in keukenkast

In een loods verderop vonden de agenten dan weer wel drugs. Op de elektriciteitskast lagen twee gedroogde toppen cannabis en in de keukenkast, verstopt achter de boiler, lagen twee blokken van telkens 100 gram hasj. De 50-jarige verdachte gaf toe dat de hasj van hem was. Hij zou de drugs ontvangen hebben van een onbekende Nederlander.

Van de plantage in de eerste loods zouden noch hij, noch zijn zoon iets weten omdat ze het gebouw naar eigen zeggen onderverhuurden. “De beklaagden kunnen echter geen enkel bewijs van enige huurbetaling bijbrengen”, zo stelde de Tongerse rechter in het vonnis. “Het is dus bewezen dat de twee beklaagden deze plantage aan het opbouwen waren, dan wel de plantage met hun goedkeuring en medeweten lieten opbouwen door derden.”

Uiteindelijk werd er ook een 50-jarige Maasmechelaar bij het dossier betrokken omdat zijn DNA op een handzaag in de kweekruimte werd teruggevonden.

250 gram hasj

Na de ontdekking in de loodsen in Dilsen-Stokkem trok de politie ook naar de woning van de vader en zoon in Dilsen-Stokkem. De twee beklaagden werden daar gearresteerd en in de kelder vonden de verbalisanten sporen terug van eerdere plantages. Ook daar lag een blok van 250 gram hasj. De elektriciteit en het water werden illegaal vertakt en er was een schroefklem aangebracht op de gasmeter.

Ook in de woning van de 34-jarige man, die nu in Marokko woont maar toen ingeschreven was in Maasmechelen, werd een huiszoeking uitgevoerd. In een afvalzak stak 738 gram geoogste cannabis en 109 gram knipafval. Verder vonden de agenten er ook transformators, afzuigkasten, droogrekken, 300 kweekpotten en assimilatielampen. “Dit kan wel degelijk beschouwd worden als een voorbereidende handeling met het oog op de teelt van cannabis”, zo stelt de rechter in het vonnis.

1 jaar cel

Omdat er in het dossier geen aanwijzingen zijn van de verkoop van drugs, kregen de vier verdachten daarvoor de vrijspraak. De 50-jarige zaakvoerder van de bandencentrale krijgt verder wel een celstraf van een jaar. Zijn zoon krijgt zes maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Marokko belandt acht maanden achter de tralies. De vierde beklaagde, die meehielp met de opbouw van een van de plantage, krijgt een celstraf van zes maanden. Elke beklaagde moet een geldboete van 8.000 euro ophoesten.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten