De Pukkelpopstorm van 2011 eiste vijf doden en tientallen zwaargewonden. ©  Sven Dillen

PODCAST. Onze fotograaf getuigt over de Pukkelpopramp: “Ik liep naar die constructie, daar lag iemand onder”

Hasselt -

In een nieuwe episode van de podcastreeks ‘Het Rampenplan’ blikken getuigen van toen terug op de vernietigende Pukkelpopstorm van 2011. “Voor we het wisten, waren we op een drama aanwezig.”

Geert Op ‘t Eynde

Donderdag 18 augustus 2011, iets na zes uur ‘s avonds. Op dag 1 van Pukkelpop breekt de hel los op de festivalweide in Kiewit. Een gigantische storm, met rukwinden tot liefst 160 kilometer per uur, trekt een spoor van vernieling over het terrein. Vijf jongeren laten het leven, honderden bezoekers raken gewond, en tienduizenden andere festivalgangers worden gebrandmerkt door deze vreselijke gebeurtenis, die Pukkelpop voorgoed zal veranderen.

LEES OOK. Zus Pukkelpopslachtoffer: “Goede vriend van Kristof nadien gestorven bij ontploffing”

Oud-burgemeester van Hasselt Hilde Claes ©  Sven Dillen

“Donkergroene lucht”

In een nieuwe, driedelige, podcast reconstrueren tal van getuigen – die middenin het natuurgeweld zaten – die noodlottige dag. Eén van hen is oud-burgemeester van Hasselt Hilde Claes. Zij is in haar vrije tijd op het festival, wanneer ze plots het gemeentelijk rampenplan moet coördineren. “Ik was daar met een vriendin”, vertelt Claes in de podcast. “Onze zonen mochten voor de eerste keer naar Pukkelpop, en wij wilden wat toezicht houden. Maar voor we het wisten, waren we op een drama aanwezig. Want in no time kleurde de lucht donkergroen, en vlogen metalen tafels die naast mij stonden, letterlijk de lucht in.”

LEES OOK. Hilde Claes tien jaar na de Pukkelpopstorm: “Lijst met gewonden trillend in mijn handen, op zoek naar mijn zoon”

“Een wolk rommel”

Ook de bekende traumapsycholoog Erik De Soir uit Leopoldsburg, wiens vrouw in de organisatie van Pukkelpop zit, is aanwezig op het festival. Hij is in het vip-dorp als tapper aan de slag wanneer de hel losbarst. “Er stak een hevige wind op die bleef aanzwellen”, herinnert Erik zich. “Dingen begonnen weg te vliegen, er ontstond paniek. Samen met een securityman heb ik snel enkele grote Chesterfieldzetels tegen mekaar gezet, zodat de mensen daaronder konden schuilen. Toen we daarmee bezig waren, kwam er plots een wolk rommel voorbij: een terrasverwarmer en enkele andere zware voorwerpen, die op een paar meter boven de grond als een sliert voorbij geblazen werden.”

“Jongeren sneden tenten aan flarden om waterzakken te verwijderen. Zij hebben levens gered”

Traumapsycholoog Erik De Soir

LEES OOK. Ouders Pukkelpopslachtoffer Marijke: “Uitgenodigd op babyborrels van de vriendinnen”

“Tenten aan flarden”

Op de festivalweide en op de camping heeft zich intussen een drama afgespeeld: verschillende constructies hebben het begeven door de krachtige wind en de hevige hagel en regen. “Ik weet nog dat ik een sms stuurde naar mijn vrouw: ‘Paniek in de vip’”, vertelt Erik, die ook brandweerman en ambulancier is. “Ik kreeg onmiddellijk een berichtje terug: ‘Reeds één U0 op het terrein.’ In termen van medische triage is dat een overleden persoon. Er was een tak afgebroken en op iemand z’n hoofd gevallen, er waren structuren ingestort... Achteraf hoorde ik ook dat er paniek was ontstaan toen de massale regen grote waterzakken vormde op de tenten. Enkele alerte jongeren hebben die tenten aan flarden gesneden, en daar hebben ze volgens mij heel veel levens mee gered. Want als ze dat niet hadden gedaan, dan waren er nog meer tenten ingestort.”

LEES OOK. De storm door de ogen van de Pukkelpoppers: “Met vier in wc-hokje geschuild”

BELUISTER OOK DEEL 2. Slachtoffer David over Pukkelpopstorm: “Eén dokter zei: die kunnen we misschien nog redden”

BELUISTER OOK DEEL 3. Waarom Pukkelpop nooit meer hetzelfde werd na de storm: “Rangen zijn gesloten

Beluister nu gratis ‘De Pukkelpopstorm’: scan de QR-code, surf naar hbvl.be/podcast, of volg ons op je favoriete streamingplatform: Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Podcast Addict, Castbox, ...

Reacties zijn welkom via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Aangeboden door onze partners