Toenmalig Hasselts burgemeester Hilde Claes en Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine spreken de pers toe na de vernietigende storm in 2011. “Géén routine, dat is de stelregel bij elke nieuwe editie.” ©  Belga

PODCAST. ‘De Pukkelpopstorm’, deel 3: “Altijd dichtbij een mogelijke nachtmerrie”

Hasselt -

Na het Pukkelpopdrama van 2011 zijn mensen meer op hun hoede als ze naar een festival gaan. Maar, zo vertellen traumapsycholoog Erik De Soir en oud-burgemeester Hilde Claes in deel 3 van onze podcast, “men doet er alles aan om de risico’s zo klein mogelijk te houden.”

Geert Op ‘t Eynde

BELUISTER OOK DEEL 1. Onze fotograaf getuigt over de Pukkelpopramp: “Ik liep naar die constructie, daar lag iemand onder”

In de jaren na het drama dat Pukkelpop in 2011 trof, werd door de organisatie niets meer aan het toeval overgelaten. Alle mogelijke veiligheidsissues werden én worden tijdens de voorbereidingen van het festival grondig onder de loep genomen, zo vertelt voormalig Hasselts burgemeester Claes in onze podcast. “Wat mij na de Pukkelpopstorm heel sterk is bijgebleven van mijn periode als burgemeester, is dat er één stelregel was: géén routine. Ieder jaar opnieuw weer begonnen we van nul. En elk punt werd met al de verschillende partners in detail doorgenomen. Door Covid hebben we de afgelopen jaren natuurlijk geen grote festivals meer gehad, maar ik ben er eigenlijk van overtuigd dat de huidige organisatie nog altijd dat motto voor ogen houdt.”

BELUISTER OOK DEEL 2. “Toen ik hoorde dat ik verlamd was, wilde ik niet meer leven”

 ©  © Tom Palmaers

“Samen negatieve ervaring uitwissen”

Ook traumapsycholoog en rampenspecialist Erik De Soir is ervan overtuigd dat er alles aan gedaan wordt om het festival zo veilig mogelijk te laten verlopen. “Sinds de storm is er een toegenomen focus, met nóg meer aandacht voor: ‘Wát als er geëvacueerd moet worden?’ Ik moet heel eerlijk toegeven dat, samen met een aantal collega’s - mensen die in de urgentie werken, mensen die bij de politie en bij de brandweer werken - dat wij na de storm ook bang zijn geweest voor een mogelijke terreuraanslag op Pukkelpop. Daar zijn we echt wel mee bezig geweest. We hebben ons verschillende scenario’s proberen in te beelden... Dus die storm heeft één ding duidelijk gemaakt: dat je op zo’n festival eigenlijk altijd heel dicht bij een mogelijke nachtmerrie bent. Terwijl er zoveel mensen naartoe komen om te feesten. Anderzijds, dat mensen, voor wie Pukkelpop door de storm nooit meer hetzelfde zal zijn, tóch weer naar het festival gaan om te genieten van de muziek, om een pintje te drinken, om samen te proberen die negatieve ervaring gezamenlijk uit te wissen... Dat vind ik dan ook weer knap.”

LEES OOK. Ouders Pukkelpopslachtoffer Marijke: “Uitgenodigd op babyborrels van de vriendinnen”

Beluister nu gratis ‘De Pukkelpopstorm’: surf naar hbvl.be/podcast, of volg ons op je favoriete streamingplatform: Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Podcast Addict, Castbox, ...

Reacties zijn welkom via podcast@hetbelangvanlimburg.be.

Aangeboden door onze partners