De bom heeft een betonnen omhulsel omdat er op het einde van de Tweede Wereldoorlog een tekort aan staal was.  © Roger Dreesen

Duitse vliegtuigbom uit WO II ontdekt bij graafwerken in Wijshagen

Oudsbergen -

Langs de Weg naar Zwartberg, waar momenteel graafwerken gebeuren voor de aanleg van een wilddetectiesysteem, is donderdagmiddag een Duitse bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden. DOVO heeft het springtuig meegenomen en zal het later onschadelijk maken.

Langs de drukke N76 en aan de rand van het militair schietveld in Wijshagen wordt momenteel een wilddetectiesysteem geïnstalleerd. Bij de graafwerken en het trekken van een sleuf voor de nutsvoorzieningen tussen het fietspad en de rijbaan, werd donderdagmiddag door de alerte medewerkers een bom ontdekt. “Het gaat om een Duitse vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog. De werken werden onmiddellijk stilgelegd”, zegt burgemeester Marco Goossens.

Zoals de procedure voorschrijft, werd de ontmijningsdienst DOVO verwittigd. De bom heeft een betonnen omhulsel. “Omdat er op het einde van de oorlog weinig staal was, werden de Duitse bommen voorzien van beton. Er was op geen enkel moment gevaar voor de omwonenden en er moesten geen maatregelen genomen om het verkeer af te leiden”, besluit burgemeester Goossens. Intussen heeft ontmijningsdienst DOVO het springtuig meegenomen en wordt het onschadelijk gemaakt. De aannemer kon de werken ondertussen verderzetten. (RDr)

De Duitse bom werd bij graafwerken voor het wilddetectiesysteem gevonden. ©  Roger Dreesen

Aangeboden door onze partners