Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen  ©  AP

Europese Commissie wil Oekraïne kandidaat-lidmaatschap van Europese Unie toekennen

De Europese Commissie beveelt aan om Oekraïne kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie toe te kennen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. Ook Moldavië zou volgens de lidstaten het kandidaat-lidmaatschap toegekend moeten krijgen, Georgië moet nog even in de wachtkamer blijven zitten.

jvhBron: BELGA

De formele aanbeveling ten aanzien van Oekraïne is geen verrassing. Tijdens hun bezoek aan Kiev spraken de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Italiaanse premier Mario Draghi zich donderdag al uit voor kandidaat-lidmaatschap voor het land.

Volgens von der Leyen heeft Oekraïne wel nog heel wat werk voor zich, voor het op termijn effectief kan toetreden tot de Europese Unie. Ze noemde de rechtsstaat, de bestrijding van corruptie, het aanpakken van de oligarchen en de fundamentele rechten. “We werken volgens het boekje, maar vooruitgang hangt helemaal van Oekraïne af. Maar wat is er mooier dan je toekomst in eigen handen hebben?”

Moldavië wel, Georgië (nog) niet

De Commissie besprak vrijdag ook de aanvragen van Moldavië en Georgië om kandidaat-lidstaat te worden. Net als Oekraïne zou Moldavië van de Raad Europees perspectief en kandidaat-lidmaatschap aangeboden moeten krijgen. Voor Georgië is het nog te vroeg voor die tweede stap, vindt de Commissie. Vooraleer dat land zich kandidaat-lidstaat mag noemen, moet het nog een aantal structurele hervormingen in gang steken.

Op hun Europese top volgende week donderdag en vrijdag zullen de staatshoofden en regeringsleiders zich op basis van de analyse van de Commissie over de aanvragen van Oekraïne, Moldavië en Georgië buigen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt