©  BELGA

Orange gaat 3G-diensten vanaf midden volgend jaar geleidelijk afbouwen

Telecomoperator Orange Belgium gaat vanaf midden 2023 zijn 3G-diensten geleidelijk afbouwen, om in 2025 definitief te stoppen met 3G. Dat heeft het bedrijf dinsdag gemeld. Orange Belgium wil zo “het gebruik van zijn spectrum optimaliseren met veiligere, veerkrachtigere, energie-efficiëntere en modernere technologieën”, klinkt het.

ltoBron: BELGA

De 2G-technologie van Orange Belgium wordt voortgezet tot eind 2028. De operator garandeert wel de continuïteit van zijn 4G-technologie, die bijna 100 procent van de Belgische bevolking dekt.

“Slechts een zeer klein aantal residentiële klanten van Orange Belgium gebruikt nog een telefoon die in 2025 geen 4G of 5G zal ondersteunen”, zegt de operator. “Die klanten hebben mogelijk hulp nodig bij het migreren en Orange Belgium zal hen daarbij van nabij begeleiden”, klinkt het. 

Voor IoT-klanten zullen migratiepaden gecreëerd worden en een vlotte overgang bewerkstelligd. Orange Belgium beschikt nog over verschillende complementaire technologieën: 4G LTE-M en NB-IoT, 5G.

Impact beperken voor klanten

“Door de 3G-technologie uit te faseren, ontdoen we ons van verouderde apparatuur die veel elektriciteit, ruimte en menselijke energie verbruikt bij het onderhoud”, zegt Stefan Slavnicu, Chief Network Officer van Orange Belgium. “3G-data maken nu minder dan 2 procent uit van het totale dataverkeer op het netwerk. Met deze evolutie zullen wij softwarerijke, veerkrachtige en geautomatiseerde netwerken hebben, die klaar zijn voor toekomstige evoluties.” 

“Door dit ruim op voorhand te plannen, beperken we de impact op onze klanten, en uiteindelijk op de planeet, door netwerkapparatuur te recycleren en mobiele toestellen opnieuw op te knappen, en door de nieuwste generatie van ecologisch ontworpen handsets op de markt te brengen”, aldus Slavnicu.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent