“Morgen intense buien op komst: lokaal meer dan 50 liter per vierkante meter mogelijk”

Vanavond kunnen er over het noordoosten van de provincie nog enkele buien vallen maar tijdelijk zal de buienactiviteit worden onderdrukt. Na 21 uur blijft het op de meeste plaatsen een aantal uren droog.

Tegen middernacht kan er een meer gestructureerde buienzone vanuit het zuidoosten worden verwacht. De kans is groot dat we in Limburg veel bliksems gaan kunnen zien zodra het goed donker is. Regionaal kunnen de buien grote neerslagsommen in korte tijd met zich meebrengen. 20 tot 30 liter per vierkante meter is perfect mogelijk.

De kans op buien blijft heel de nacht aanwezig. Het wordt bovendien een zwoele nacht met minima rond 17 a 18°C.

Vrijdag zorgt de hoge luchtvochtigheid ervoor dat het zwoel aanvoelt. De temperatuur loopt in Limburg op naar een maximum tussen 24 en 26°C, afhankelijk van de ruimte die de zon nog weet te krijgen. Want reeds vroeg op de dag zullen de stapelwolken flink opborrelen en resulteren in de eerste buien. Die buiendreiging blijft dan ook voor de rest van de dag aanwezig. Op sommige plaatsen kunnen de buien elkaar snel opvolgen, op andere plaatsen blijft het overwegend droog met ook zonnige perioden. Lokaal is er veel neerslag mogelijk. Tegen het eind van de dag kan de neerslagom zeer lokaal oplopen tot meer dan 50 liter per vierkante meter. Naarmate de temperatuur hoger oploopt vergroot de kans op onweer. Het accent lijkt ergens op de periode tussen 15 en 18 uur uit te komen. Vooral dan is er bij intense buien ook kans op hagel en windstoten.

Na 20 uur blijft het overal in Limburg droog. Er volgt ook een droge nacht naar zaterdag.

De temperatuur zakt naar een minimum rond 16°C. Het blijft dus vrij zwoel.

Bekijk hier de weersvoorspelling voor de komende dagen.

Aangeboden door onze partners