De teloorgang van het stemmenkanon uit Beringen
Ooit was Ahmet Koç een veelbelovend sp.a-politicus. Hij schopte het tot provincieraadslid, haalde meer stemmen dan partijgenote Meryame Kitir en was adviseur van vicepremier Johan Vande Lanotte. Nu vele tegenslagen later is de 45-jarige een drugsgebruiker en verscheen donderdag voor de rechtbank.
Schuifelend op zijn sportsloffen, baardje en met een te groot vest, kwam Koç de Hasseltse correctionele rechtbank binnen. Haast onherkenbaar vergeleken met de vlotte ambitieuze politicus die hij een tiental jaar geleden was. De Beringenaar moest er zich verantwoorden voor diverse tenlasteleggingen. “Hij is een fervent druggebruiker”, schetste de procureur. “Cannabis, ghb, cocaïne, kamagra (een variant van erectiepillen die niet erkend zijn in Belgiënvdr.) …” Op zijn strafregister prijken intussen zeven veroordelingen voor de politierechtbank waarvan drie voor drugs in het verkeer. Een rijverbod is het gevolg, net zoals een openstaande boete van 25.000 euro. “Ik vorder nu voor het drugsbezit acht maanden cel en 8.000 euro boete, maar kan akkoord gaan met probatiemaatregelen zoals het volgen van een behandeling voor zijn verslaving.”
Erdogan
Advocate Liesbeth Meirens betwistte op een tenlastelegging na de feiten niet. Dat de in een wagen aangetroffen cocaïne van Koç was, ontkende ze. De advocate stelde dat het niet de bedoeling was om de excuuskaart te trekken, maar schetste hoe haar cliënt in de problemen was geraakt. Een verhaal van wie hoog klimt, kan laag vallen. “Ahmet Koç maakte een blitzcarrière bij de sp.a (nu Vooruit). Hij werd schepen in Beringen en zelfs provincieraadslid. Maar in 2016 liep het mis. Koç deed enkele ongelukkige uitspraken over het beleid van de Turkse president Erdogan waarna een tuchtcommissie hem uit de partij smeet.” De Beringenaar ging voorop in de strijd tegen de Gülenisten na de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016. “Zijn echtgenote met twee kinderen liet hem ook nog in de steek. 2016 was een echt rotjaar voor hem. Hij raakte zijn vrouw kwijt, zijn politieke carrière was om zeep”, pleitte Meirens.
Ziekte-uitkering
In 2018 raakte Koç verzeild in een vrouwenkwestie waarbij zijn belager vier kogels op hem loste. De ex-politicus bleef ongedeerd. “U moet de context zien, waarin hij zich bevindt”, aldus Meirens. “Mijn cliënt raakte depressief. Hij was alles kwijt en begon te experimenteren met drugs. Om tot rust te komen. Opdat de draaiende molen in zijn hoofd zou stoppen. Intussen heeft hij een nieuwe vriendin en de relatie met zijn kinderen is goed.” De advocate vroeg de opschorting van straf gekoppeld aan voorwaarden. Om te bewijzen dat hij clean is, bracht ze doktersattesten bij. “Af en toe rook ik nog een joint. Voor de rest ben ik gestopt met drugs”, gaf Koç toe. De man leeft momenteel van een ziekte-uitkering en heeft als gevolg van zijn veroordelingen voor de politierechtbank een rijverbod. “Hij is nu in therapie voor zijn depressie en voor angstaanvallen. De angstaanvallen zijn het grootste probleem waardoor hij niet kan gaan werken.” Vonnis op 15 juli.
LEES OOK
Lommelaar riskeert zes jaar cel voor verkrachting man in Eksel: “GHB niet voor niks rape drug genoemd”
Verbeurdverklaring van 415.350 euro voor stekkenkwekerij en plantage in Dilsen-Stokkem en Maaseik
Sjoemelende syndicus uit Oudsbergen krijgt 22 maanden cel met uitstel
Tien jaar cel gevraagd voor schietpartij tijdens pokerruzie in Kuringen: “Ik wou hem enkel pijn doen”
Wilde Peltse arts liefdesrivale vergiftigen? “Ik wilde alleen maar met haar praten”
Bekijk
Hoofdpunten
Brand aan Houthalense superette is veroorzaakt door brandbom, parket onderzoekt link met dodelijke steekpartij
Rusland vanaf vandaag voorzitter VN-Veiligheidsraad, en dat stuit wereldwijd op onbegrip: “Slechtste 1-aprilgrap ooit”
Rush op kinderboeken bij stockverkoop van Uitgeverij Averbode: “Normaal betalen we zeven keer zoveel”
Tine Embrechts: “Ik heb de impact van twee jonge kinderen op mezelf, als vrouw van boven de 40, niet goed ingeschat”
Van angstaanjagend goed tot glorieus gebuisd: wij lieten ChatGPT los op examens zesde middelbaar
Werknemers moeten vanaf 1 april niet meer bereikbaar zijn na de werkuren: “Zo veel mogelijk van vrije tijd kunnen genieten”