© Reuters

Terreurniveau 5 in Noorwegen na aanslag met twee doden in Oslo: “Terroristische situatie is nog niet opgelost”

De Noorse politie heeft het niveau van de terreurdreiging opgeschroefd van fase 3 naar het hoogste niveau 5. Ze doet dat na een aanslag met twee dodelijke slachtoffers afgelopen nacht in de Noorse hoofdstad Oslo. Een 42-jarige Noor met Iraanse roots opende het vuur nabij een nachtclub die vooral bij de homogemeenschap populair is.

Bron: BELGA

Twee doden en 21 gewonden na aanval op homobar in Oslo.

Noorse verdachte kwam in jaren 90 vanuit Iran naar Noorwegen en werd al sinds 2015 opgevolgd uit vrees voor radicalisering. De man zou deel uitmaken van een extreem, islamistisch netwerk.

Noorse inlichtingendienst gaat uit van islamistisch terrorisme

De verdachte, een 42-jarige Noor met Iraanse roots, stond al op de radar van de inlichtingendienst sinds 2015 wegens radicalisering en heeft een lange geschiedenis van geweld en bedreigingen.

Nadat politie Pride Parade aflast, barst spontane LGBTQI-betoging los.

“Dit is een terroristische aanslag en de situatie is nog niet opgelost”, sprak een woordvoerder van de politie tijdens een persconferentie zaterdagmiddag. Het gerecht en de Noorse inlichtingendienst beschouwen de aanslag als een islamistische terroristische daad.

De schietpartij vond afgelopen nacht plaats rond 1 uur. Volgens een journalist van de openbare omroep NRK kwam een man aangewandeld met een tas. Daar haalde hij een wapen uit, waarmee hij begon te vuren. Op videobeelden is duidelijk te zien hoe mensen weglopen wanneer er schoten afgevuurd worden.

 ©  AFP

 ©  via REUTERS

Volgens een politiewoordvoerder zijn er drie plaatsen delict: nabij de nachtclub London, in de Herr Nilsen Jazz Club en op de plaats van arrestatie wat verderop. Het waren omstanders die de man konden overmeesteren en in bedwang houden. De politie kreeg om 1.14 uur de noodoproep binnen en al vijf minuten later werd de verdachte opgepakt. Er vielen twee doden, 11 licht- en 10 zwaargewonden.

De verdachte is een 42-jarige Noor met Iraanse roots. Hij zou in de jaren 90 met zijn familie uit het Koerdische deel van Iran zijn overgekomen naar Noorwegen. Volgens een politiewoordvoerder is hij al bekend met het gerecht, “maar niet voor grote feiten”. Staatsomroep NRK meldt dat de man al meermaals veroordeeld werd. Zo kreeg hij in 1999 een eerste keer 10 maanden celstraf voor een steekpartij in een nachtclub. Voor het hof van beroep werd hij op een aantal aanklachten vrijgesproken. Toen al oordeelde het gerecht dat er sprake was van “duidelijke psychische problemen”. In 2016 was er een veroordeling voor het bezit van 100 gram cocaïne en datzelfde jaar was hij betrokken in een schietpartij aan een woning in Oslo. Nog volgens NRK kreeg hij in 2020 een boete voor het rondlopen met een zakmes.

 ©  AP

De PST - een gerechtelijke dienst in Noorwegen - kende de dader al sinds 2015, zei topman Roger Berg op een persconferentie zaterdagnamiddag. “We vreesden dat hij geradicaliseerd was en deel uitmaakte van een extreem, islamistisch contactnetwerk. We onderzoeken nu in welke mate er ideologische motieven meespelen en of er ook aansluiting is van dat netwerk.” In mei sprak de PST nog met de man, maar toen werd besloten dat hij niet tot geweld zou overgaan.

Voorlopig weigert de verdachte alle medewerking met het onderzoek. Hij veranderde ook al van advocaat. De politie nam bij de arrestatie twee wapens in beslag. “Alles wijst er nu op dat slechts één persoon deze feiten begaan heeft”, aldus politieverantwoordelijke Tore Barstad tijdens een perspunt. De politie-aanwezigheid in Oslo is wel versterkt.

De clubs bevinden zich in de uitgaanswijk van de Noorse hoofdstad. Door het warme weer was er veel volk op de been. Deze week wordt op verschillende plaatsen in Oslo de Pride gevierd, de organisatie heeft nu beslist om die optocht af te blazen. Hoewel het dreigingsniveau opgevoerd is - en ondanks het politieverbod - is er in Oslo wel een spontane betoging ontstaan. Honderden mensen wandelen met regenboogvlaggen in de hand naar de startplaats van de parade.

 ©  AP

De Noorse premier Jonas Gahr Støre noemt de schietpartij een “afschuwelijke en diep schokkende aanval op onschuldige mensen”. “We weten nog niet wat de redenen zijn voor deze vreselijke daad, maar tegen de homo’s die nu bang zijn en rouwen, wil ik zeggen dat wij jullie allemaal steunen”, zo schrijft hij op Facebook.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten