De procureur vraagt celstraffen tussen 18 en 24 maanden. 

De procureur vraagt celstraffen tussen 18 en 24 maanden. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Waterlek legt plantage van 500 planten bloot in Maasmechelen

Maasmechelen -

Vijf verdachten riskeren tot 24 maanden cel voor een wietplantage van 500 planten in een pand in Maasmechelen. De plantage kwam aan het licht door een waterlek.

Shauni Deferm

Op 21 juni 2019 kreeg de politiezone LAMA een oproep van een waterlek in de Joseph Smeetslaan in Maasmechelen. De geur aan het pand was volgens de brandweer duidelijk afkomstig van een plantage. Tijdens de huiszoeking vonden de verbalisanten op de eerste verdieping dan ook een kweekruimte met een vijfhonderdtal planten. “In een van de slaapkamers stond materiaal gestockeerd, zoals een afzuiging voor de plantage”, aldus de aanklager. Buiten de huurster van het pand konden er nog vier andere verdachten aan de plantage gelinkt worden door het sporenonderzoek. “We vonden vingerafdrukken op verpakkingen en vuilniszakken”, zo sprak de procureur. In de woning van een 28-jarige verdachte in Dilsen-Stokkem vonden de inspecteurs nog meer materialen die gelinkt konden worden aan een plantage. “Denk maar aan strijkzakken, meststoffen, dekzeilen en schoenen met restanten van cannabis”, zo omschreef de procureur de vaststellingen.  

Vrijspraak

Een 30-jarige man uit Bilzen werd als spilfiguur naar voren geschoven en riskeert een celstraf van 24 maanden. De vier andere beklaagden moeten vrezen voor 18 maanden cel. Er worden geldboetes van 8.000 euro gevraagd, samen met een vermogensvoordeel va 121.824 euro.

De dertiger geeft zijn betrokkenheid toe, de vier andere verdachten vragen de vrijspraak en ontkennen iets met de plantage te maken te hebben. Zij vragen de vrijspraak.

Vonnis volgt op 14 juli.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen