De Aston Martin Valkyrie, ook ontworpen door Adrian Newey en de voorloper van de RB17. ©  Red Bull

Red Bull brengt een eigen superauto uit: 5,8 miljoen euro, 50 exemplaren

Red Bull Racing gaat een hypercar bouwen. Vanaf 2025 worden 50 exemplaren geproduceerd, die verkocht worden voor 5,8 miljoen euro. Exclusief BTW. Wedden dat één exemplaar naar Max Verstappen gaat?

Marc Cornelissen

Red Bull Racing, het team waarmee Max Verstappen wereldkampioen werd, sleutelt aan zijn eerste gewone straatauto. Gewoon is het foute woord. Straatauto ook, want de hypercar is vooral bedoeld om op gesloten circuits te rijden. Een hybride V8-motor levert meer dan 1.100 pk voor de bolide die plaats biedt aan twee personen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Red Bull had in het verleden al aan zo’n project meegewerkt toen het nog gesponsord werd door Aston Martin. Het resultaat was de AM-RB 001, oftewel de Aston Martin Valkyrie. Maar toen de samenwerking tussen de twee partijen in de F1 spaak liep, trok Red Bull zich uit dat project terug.

Nu komt er een eigen hypercar die RB17 zal heten, helemaal in lijn met de F1-bolides. De huidige auto van Verstappen heet immers RB18. Die van 2020 heette RB16 en omdat die jaargang wegens corona een jaar langer in gebruik is gebleven, werd de kampioenenwagen van 2021 niet RB17 genoemd, maar RB16B. De naam ‘RB17’ was dus nog vrij. Ook de prestaties moeten die van de F1 benaderen.

Getekend door Newey

Het karretje wordt ontworpen door Red Bull Advanced Technologies, een ingenieursafdeling van de Red Bull Racing Group. De geestelijke vader is Adrian Newey, de succesvolste ontwerper uit de F1-geschiedenis die ook achter de Valkyrie zat. De tweezitter wordt opgebouwd rond een cel in koolstofcomposieten en haalt een deel van zijn downforce uit grondeffect, met actieve ophanging en een aangeblazen diffuser. Hij wordt gebouwd op de campus in Milton Keynes, waar ook het F1-team is gehuisvest.

CEO Christian Horner: “De RB17 is een mijlpaal in de evolutie van Red Bull Advanced Technologies, dat nu in staat is om een productiewagen te creëren en te bouwen op onze Red Bull Technology Campus. Het wordt de eerste keer dat een auto van het merk Red Bull beschikbaar is voor verzamelaars.”

Adrian Newey: “De RB17 distilleert alles wat we weten over kampioenenauto’s in de F1 tot een pakket dat een extreem prestatieniveau haalt. Gedreven door onze passie voor prestaties verlegt de RB17 de grenzen van wat voorheen beschikbaar was voor liefhebbers en verzamelaars.”

F1-jobs gered

Wie interesse en centen heeft, kan een mailtje sturen naar RB17@redbulladvancedtechnologies.com. Voor 5 miljoen pond krijg je niet alleen de auto, maar ook een speciale band met Red Bull Racing, inclusief toegang tot simulatoren en circuittrainingen. Onderhoud wordt op maat van de klant bepaald.

Het project stelt Red Bull in staat om bestaande jobs te redden in een tijd waarin teams inkrimpen door het maximumbudget in de F1. Daarnaast komen er 100 nieuwe vacatures in Milton Keynes.

Foto’s van het ontwerp zijn nog niet vrijgegeven, buiten onderstaande schets. In een filmpje op social media figureert een vroege versie van de Valkyrie. (mc)

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent