Kelly en Nelson Piquet. ©  Instagram - Kelly Piquet

Nelson Piquet, schoonvader van Verstappen, onder vuur na racistische uitspraak over Lewis Hamilton

De autosportfederatie FIA en Mercedes hebben elk een statement uitgebracht tegen discriminatie. De aanleiding zou een uitspraak zijn van Nelson Piquet, die Lewis Hamilton ‘neger’ zou genoemd hebben. Piquet is drievoudig wereldkampioen en de vader van Kelly Piquet, het lief van Max Verstappen.

Marc Cornelissen

De F1 rolt van de ene affaire van discriminatie in de andere. Vorige week werd Jüri Vips, reserverijder van Red Bull, geschorst door zijn team. De Est had tijdens een online schietspelletje het woord ‘nigger’ laten vallen. Red Bull nam meteen afstand van Vips en verbrak vandaag zijn contract als reserve- en testrijden. In Barcelona had Vips nog een vrije training met de auto van Sergio Perez mogen rijden.

Mogelijk is het in de nasleep van die storm dat nu een oude uitspraak van Nelson Piquet is opgediept. De 69-jarige Braziliaan werkte in november mee aan een Braziliaanse podcast over de titelstrijd tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. In een gesprek over de crash tussen de twee in Silverstone zou hij het woord ‘neguinho’ gebruikt hebben. Die crash is komend weekend precies een jaar geleden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De FIA en Mercedes brachten dinsdag nu een boodschap uit via hun social media. “Discriminerende of racistische taal is onaanvaardbaar in elke vorm en heeft geen plaats in de maatschappij. Lewis is een ongelooflijke ambassadeur voor onze sport en verdient respect. Zijn inspanningen om diversiteit en inclusie te bevorderen zijn een les voor veel mensen”, aldus de FIA.

Bij Mercedes luidt het: “Lewis leidt de inspanningen van onze sport om te strijden tegen racisme en hij is een ware kampioen van diversiteit op en naast de baan. Samen delen we een visie voor een diverse en inclusieve autosport en dit incident onderstreept het fundamentele belang van deze strijd voor een betere toekomst.”

Ook Lewis Hamilton heeft gereageerd. Hij spreekt van een “archaïsch gedachtengoed dat moet veranderen en geen plaats heeft in onze sport. Er is tijd genoeg geweest om te leren. Nu is de tijd voor actie gekomen.”

De flamboyante Nelson Piquet, wereldkampioen F1 in 1981, 1983 en 1987, staat bekend om zijn controversiële uitspraken. Als rijder jende hij rivaal Ayrton Senna door hem de “taxirijder uit Sao Paulo” te noemen en door vragen op te werpen over zijn seksuele geaardheid. Over zijn teammaat Nigel Mansell zei hij indertijd: “Hij is onbeschoft en heeft een echt lelijke vrouw.”

LEES OOK. Red Bull schorst reserverijder Jüri Vips na vermoedelijk racisme

Nelson Piquet (rechts) naast Nigel Mansell, Alain Prost en Ayrton Senna. ©  IMAGEGLOBE

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent