De hoeve van de commanderij wordt gerestaureerd en de bouw van een polyvalente zaal, achter de hoeve, wordt deze legislatuur gerealiseerd.

De hoeve van de commanderij wordt gerestaureerd en de bouw van een polyvalente zaal, achter de hoeve, wordt deze legislatuur gerealiseerd. © roger dreesen

GEMEENTERAAD. Ook Oudsbergen schrapt en verschuift investeringen

Oudsbergen
Roger Dreesen

Meerjarenplan: Ook Oudsbergen schrapt en verschuift investeringen. Die investeringen gebeuren gefaseerd. De belastingen blijven wel ongewijzigd. Jo Seutens, schepen van Financiën: “Het budget voor energie verhoogt met 60 %, er is 20 % extra om de stijgende prijzen op te vangen. Het personeelsbudget stijgt met 13 procent.” De sportzone in Meeuwen en het nieuwe sportcomplex in Opglabbeek, de renovatie van de Commanderijhoeve en de nieuwe polyvalente zaal, de verschillende fietspadenprojecten worden gerealiseerd. In totaal 92 miljoen euro aan investeringen.

Voor Frieda Gijbels (N-VA) is de renovatie van de Commanderijhoeve en de restauratie van de kerk van Meeuwen geen prioriteit. “Investeer in de kinderopvang in Opglabbeek en de Dorpsstraat in Meeuwen.” Jan Schonkeren wijst op de stijgende schuld van 850 euro per inwoner. Burgemeester Goossens (cd&v): “De restauratie van de kerk van Meeuwen en de commanderijhoeve voeren we zoals gepland werd in 2019 uit.” De aanleg van de parking en de restauratie van het kasteel verschuift naar 2025. “De kinderopvang in Opglabbeek-centrum wordt opgewaardeerd. De herinrichting van de Dorpsstraat in Meeuwen wordt uitgesteld”, legt schepen Seutens uit.

Kabinetsmedewerker: Open Oudsbergen wenst volledige transparantie omtrent de aanwerving van een kabinetsmedewerkster. “Beleidsmatig is deze persoon niet gekwalificeerd”, opende Schonkeren. Hij trekt de noodzaak van deze aanwerving in twijfel. “De belastingbetaler betaalt de public relations van onze burgemeester.”

Burgemeester Goossens (cd&v) ontkracht en wijst op de veelzijdige functie in dienst van de gemeente: ”Door ziekte van een vaste medewerker neemt deze persoon deze taken er nog bij. Gelijktijdig werkt de medewerker aan beleidsmatige dossiers, in opdracht van het schepencollege. Mijn PR via sociale media, die verzorg ik zelf.”

Uitbreiding: Sentower bouwt een permanente stalling, voorziet vrachtwagenparkeerplaatsen en een waterbuffer. In het planologisch attest wordt 4,5 hectare herbestemd naar recreatiegebied. Frieda Gijbels (N-VA) wijst op de mobiliteitsdruk en vindt de inplanting niet optimaal. “Op onze vraag is de verkeersituatie rond en op de site aangepast,” zegt burgemeester Marco Goossens. Sentower betaalt 590.000 euro voor 2,75 ha. Te weinig volgens Schonkeren. “Sentower legt in tegenprestatie de bezoekersparking voor het Joekelbos aan”, zegt schepen Seutens. 

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen