Politie Limburg Regio Hoofdstad veiliger op de baan met zwaailichtje op schouder. LRH

Politie Limburg Regio Hoofdstad veiliger op de baan met zwaailichtje op schouder

Hasselt -

Inspecteurs van politiezone Limburg Regio Hoofdstad kunnen ’s nachts veiliger de weg op met een klein blauw zwaailicht op de schouder. LRH is het eerste korps in ons land met zo’n veiligheidslampje. De Amerikaanse politielichtjes ‘guardian angels’ zijn tot 8 kilometer ver te zien. Dankzij ingebouwd infraroodlicht kan een politiehelikopter de agenten op het terrein detecteren.

Marij Wyers

“De Amerikaanse politie werkt al enige tijd met ‘guardian angels’,” zegt korpschef Philip Pirard. “Eén van onze inspecteurs heeft het lampje online ontdekt. We waren meteen gewonnen voor het idee en hebben beslist om alle inspecteurs en hoofdinspecteurs van onze interventie- en verkeersdienst ermee uit te rusten.” Het blauwe veiligheidslampje kan met een magnetische clip worden aangebracht op het schoudergedeelte van het kogelwerend vest van de inspecteurs. Het ledlampje is oplaadbaar via een USB-kabel. Het kan opvallend flikkeren zoals een zwaailicht. Door de intense lichtsterkte wordt de agent tot 8 kilometer ver zichtbaar. “Onze mensen werken in de moeilijkste omstandigheden waarbij hun zichtbaarheid vaak erg beperkt is”, klinkt het. “Denk maar aan het vaststellen van verkeersongevallen, huiszoekingen of opsporingen op slecht verlichte plaatsen. Zij moeten dit in de veiligste omstandigheden kunnen doen en daar zullen de ‘guardian angels’ hen bij helpen.” Het lampje kan ook dienstdoen als leeslampje.

Het politiekorps Limburg Regio Hoofdstad is het eerste in ons land dat signalisatielampjes koopt voor de politiemensen die in het donker de baan op gaan. 

Het politiekorps Limburg Regio Hoofdstad is het eerste in ons land dat signalisatielampjes koopt voor de politiemensen die in het donker de baan op gaan. ©  Politie LRH

Politiehond

Bij nachtelijke zoekacties op het terrein kan het signalisatielampje een enorme hulp zijn voor de luchtsteun. Door het ingebouwde infraroodlicht kan een politiehelikopter of een drone de politiemensen op het terrein spotten. Ook een politiehond met een lampje aan de halsband kan worden gezien. Politie LRH zal de blauwe veiligheidslampjes ook inzetten voor de mountainbiketeams zodat die in het donker en als ze van de fiets stappen nog beter zichtbaar zijn. Tijdens het festival Pukkelpop zal een agent met blauw zwaailichtje op de schouder ook beter opvallen in de massa.

Het blauwe licht is tot 8 kilometer ver te zien. 

Het blauwe licht is tot 8 kilometer ver te zien. ©  Politie LRH

Politie LRH heeft voor 22.000 euro 153 ‘guardian angels’ gekocht. Die worden de volgende dagen opgespeld bij de politieploegen met nachtdienst.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen