PXL-lector is ‘Leerkracht van het jaar’: “Hét bewijs dat in het onderwijs echt hard gewerkt wordt”

Bilzen/Hasselt -

De Bilzense Hanne Rosius (43), docente aan de lerarenopleiding PAV van hogeschool PXL, is de nieuwe Leraar van het Jaar. De leerlingen van Hanne dragen haar dan ook op handen.

Dirk Jacobs

Voor het eerst grijpt iemand uit het hoger onderwijs de titel van het onderwijsblad Klasse. “Bij mevrouw Rosius krijg je niets cadeau”, zegt Maxim Lenaers, voormalig bso-leerling en student 2de jaar leraar PAV. “We werken hard, maar ze ondersteunt ons altijd. Als we twijfelen of het even lastig hebben, geeft zij ons het duwtje dat we nodig hebben om door te zetten. De les kan niet altijd Walibi zijn. Die uitspraak van haar zal me altijd bijblijven.”

“Hanne heeft onderwijs met de paplepel ingelepeld gekregen”, zegt haar echtgenoot en zelf PXL-docent Geert Mullens. “Haar ouders en schoonouders, en zelfs sommige grootouders, stonden voor de klas. Hanne is heel gedreven en heeft oog voor iedereen. Zij is het bewijs dat in het onderwijs echt hard gewerkt wordt.”

 ©  Serge Minten

Vak apart

“Vandaag deden ze allemaal raar, nu begrijp ik waarom”, lacht Hanne. “Ik ben echt blij. Leraar zijn, is een vak apart, dat heb je niet op 1-2-3 in de vingers en dus zijn de drie jaren lerarenopleiding zeker nodig. Ik probeer mijn studenten alle kansen te geven om uit te groeien tot sterke leraren, zodat zij dat op hun beurt ook doen bij hun eigen leerlingen. Wie aan de opleiding PAV begint, kiest bewust voor een extra uitdaging. Taal, wiskunde, economie, de wereld om ons heen: je moet van alle markten thuis zijn. En je werkt met bso-leerlingen, sowieso een doelgroep die als leraar veel van je vraagt. Maar voor wie je tegelijk ook een enorm verschil kan maken.”

Waardering

“Leerkrachten hebben een grote impact op hun leerlingen, ook al merken ze dat misschien niet altijd”, zegt hoofdredacteur Hans Vanderspikken van Klasse. “Maar we moeten ons daar wel bewust van blijven en er optimistisch durven naar kijken. De toekomst van ons onderwijs ligt nog altijd in handen van de leerkrachten.”

“En ze verdienen meer waardering voor wat ze allemaal doen”, vindt Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. “Ik ben ervan overtuigd dat, wanneer er meer respect is, sterke profielen er ook zullen voor kiezen om voor de klas te staan om zo het Vlaamse onderwijs weer naar de top te loodsen.”

Aangeboden door onze partners