©  REUTERS

Israël zegt dat het zelf kogel zal onderzoeken die Palestijnse journaliste ombracht

De kogel die in mei de Amerikaans-Palestijnse Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh ombracht, zal onderzocht worden door Israëlische experts en niet door Amerikaanse. Dat zegt het Israëlische leger zondag, een dag nadat de Palestijnse procureur Akram Al-Khatib bekendmaakte dat de kogel is overhandigd aan de Amerikanen. De procureur zei toen dat de expertise door Amerikanen zou gebeuren.

gjsBron: BELGA

De afgelopen weken weigerden de Palestijnen om de kogel aan de Israëliërs te geven. Het regime beschuldigt het Israëlische leger ervan de journaliste gedood te hebben. Ook de Verenigde Naties kwamen vorige week tot de conclusie dat een Israëlische soldaat Abu Akleh doodschoot. Ook journalistiek onderzoek wees erop dat een Israëlische soldaat de kogel afvuurde.

“De test zal niet Amerikaans zijn, het zal een Israëlische test zijn met een Amerikaanse aanwezigheid”, aldus legerwoordvoerder Ran Kochav op de radiozender van de Israëlische strijdkrachten. “We wachten op de resultaten. Als wij haar gedood hebben, zullen we daarvoor de verantwoordelijkheid opnemen.”

Niet met opzet

De voorbije weken beweerde het Israëlische leger dat het niet mogelijk is vast te stellen waar de kogel vandaan kwam. Tel Aviv zegt enkel te kunnen besluiten dat de journaliste niet met opzet werd doodgeschoten. 

Het nieuws komt er minder dan twee weken voor het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël en de Westelijke Jordaanoever, voor zijn eerste missie in het Midden-Oosten als president.

Abu Akleh kwam om het leven terwijl ze verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze droeg een kogelvrij vest met het opschrift “press” en een beschermende helm.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent