De expo bestaat uit vier delen: bouwprojecten voor het onderwijs, leefbare steden, institutionele gebouwen en architectuur als motor voor sociale verandering. — © Boumediene Belbachir
Indische architect stelt woonwijken in vraag in C-Mine: “In Genk moeten we durven nadenken”
Tot 6 november loopt in C-mine de expo ‘Architecture for the People’ van de Indische architect, stedenbouwkundige en pedagoog Balkrishna Doshi (94). “Hij dacht al na over duurzaamheid vóór dat begrip was uitgevonden”, zegt C-mine-directeur Louise Osieka.
Doshi wie? De kans is niet onbestaande dat de potentiële bezoeker van de expo zich die vraagt stelt. Daarom vooraf dit: Doshi Balkrishna won in 2018 The Pritzker Architecture Prize – zeg maar de Nobelprijs voor architectuur – en de retrospectieve rond zijn oeuvre was eerder te zien in München, Sjanghai, Wenen en Chicago.
© Boumediene Belbachir
© Boumediene Belbachir
“Mooi rijtje om tussen te staan. Genk is misschien de laatste stad waar Architecture for the People passeert”, zegt Louise Osieka, directeur-intendant van C-mine. “Deze tentoonstelling past naadloos in ons DNA van grote expo’s, zoals die van Charles en Ray Eames, Tim Burton, Tim Walker en Victor Papanek. Bovendien ligt de link met Genk voor de hand. Doshi ontwikkelde een eigen filosofie over wonen in wijken rond fabrieken. Hoe kan architectuur sociale grenzen overwinnen? In de jaren vijftig en zestig was het niet evident om die vraag te stellen en al helemaal niet in een immens land met een kastesysteem. Ook in Genk moet er nagedacht worden over nieuwe woonwijken.”
© Boumediene Belbachir
De inhoudelijk sterke en visueel erg aantrekkelijke expo bestaat uit vier delen: bouwprojecten voor het onderwijs, leefbare steden, institutionele gebouwen en architectuur als motor voor sociale verandering,
© Boumediene Belbachir
Brandwonden
“Als kind uit een kroostrijke Hindoefamilie weet Doshi hoe belangrijk woonkwaliteit is”, benadrukt Louise Osieka. “Hij is geen starchitect, die alleen voor de rijken ontwerpt. Hij wil dat ook het armste deel van de bevolking een goede woning heeft. Opmerkelijk in zijn denken is de rol van de trappenhal als ontmoetingsplaats en zijn aandacht voor licht. Als achtjarige verbrandde hij een been zo heftig, dat het bijna moest geamputeerd worden. Hij lag acht maanden in bed, waardoor de wisselende lichtinval in zijn slaapkamer zijn enige verstrooiing was. Zijn aandacht voor helderheid is daar het blijvende gevolg van.”
© Boumediene Belbachir
© Boumediene Belbachir
‘Architecture for the People’, Doshi Balkrishna – C-mine t/m 6/11, di-zo 10 tot 18 uur
LEES OOK
GETEST. Wie is De Mol? Haal je speurskills boven tijdens deze Diepenbeekse escapewandeling
Onze weekendtips: swing op het Schlagerfestival of proef eens een nieuw biertje
Onze weekendtips: snuister rond op een tweedehandsbeurs of trek naar een rockfestival
OVERZICHT. Dit is de goedkoopste bowlingbaan van Limburg: 25 euro minder voor evenveel plezier
Onze weekendtips: ga naar een Bal Masqué of spot de Sterrennacht van Van Gogh
Bekijk
Hoofdpunten
Drie familieleden nacht in cel in onderzoek naar verdacht overlijden van 86-jarige man in Heers
Buschauffeur krijgt klappen: spontane staking De Lijn legt busvervoer in Limburg lam
Wanneer tanken peperduur wordt: recordaantal bestuurders betrapt met rode diesel
Eerste Afrikaans restaurant in Limburg serveert gegrilde geit, cassave en oliebollen
Waarom Theo Francken (N-VA) nu wel duidelijk njet zegt tegen Vlaams Belang
Onderzoek hoe gezond je tuin is: “We willen in heel Limburg theezakjes in de grond”