©  Foto Kurt

De grote test aan zee

“Ik snap waarom er een vuilnisbak naast het terras staat”: sterrenchef proeft 10 keer spaghetti bolognese aan de kust

Het is een van de populairste toeristengerechten: spaghetti bolognese. Jong en oud lust het. Sterrenchef Danny Horseele testte er tien – van De Panne tot Knokke – en stelde vast dat het verschil groot is. “Niet alleen in kwaliteit, ook in prijs. Van 6,5 tot 18 euro. En dat proef je heus niet altijd in het bord. Het is duidelijk dat hier en daar véél geld verdiend wordt aan spaghetti.” Hij vond een absolute topper, zittend op een plastic stoel aan een drukke weg, en werd bedrogen met zicht op zee.

Chris Snick

LEES OOK. “Eet dit op en je congé aan zee is voorbij”: sterrenchef proeft 10 vispannetjes aan onze kust (+)

“Amper twee maanden open, maar de chef blaast me van mijn sokken”

“Qua sfeer en gezelligheid is de score hier met plastic stoelen aan de straatkant misschien wat minder. Maar dat vergeet je zeer snel. Zelfgemaakte pasta met prachtige saus waarin versgesneden vlees zit. Goed gekruid met rozemarijn en oregano. Parmezaan in schilfers óf gemalen. Er ligt ook artisjok en rucola bij. Dat mag. En stukjes warme focaccia. De chef is Italiaan, amper twee maanden open en hij blaast me van mijn sokken. Ogen dicht, eten en je zit in Italië in plaats van aan de kustbaan. Wauw.”

Koksijde. ©  Foto Kurt

9/10

Waar: Il Tartufo, Koninklijke Baan 153b, Koksijde

Prijs: 14,50 euro

Wachttijd: 10 min

 ©  Foto Kurt

“Voor 6,5 euro? Ik snap het nog steeds niet”

Ik ben maar een broodjeszaak, zegt de uitbater. Veel te bescheiden. Hij is ook de enige die vraagt of de kaas op de pasta mag of in een potje. We krijgen hier penne in de plaats van spaghetti, maar die is perfect gekookt. De saus is zelfgemaakt en lekker. Met een beetje paprika in, verse peterselie. Het wordt geserveerd in een mooi bord en de portie is zeker ruim genoeg. En dat allemaal voor 6,5 euro? Die kwaliteit? Hoe doet die dat? Ik snap het niet. Maar ik ben zeer tevreden mee.”

Bredene. ©  Foto Kurt

8/10

Waar:Tartinade, Duinenstraat 343, Bredene

Prijs: 6,5 euro

Wachttijd: 5 min

 ©  Foto Kurt

“Zelfs zonder honger eet je dit bord leeg”

“De vijfde spaghetti die ik vandaag proef. En toch: als ik aan dit bord begin, heb ik zeer veel zin om het volledig op te eten. De geur alleen al. Mmmmmm. Het is de eerste en enige keer dat we een gegratineerde spaghetti krijgen, tof, het is eens iets anders. Zeker omdat het met goeie kaas is. De saus is ook lekker met wat paprika, champignons en gedroogde Italiaanse kruiden. De pasta is niet zelfgemaakt, maar ze beweren op de kaart ook niet dat ze die zelf maken. Eerlijk: een aanrader. ”

Oostende. ©  Foto Kurt

8/10

Waar: Poppy’s Pizza & Pasta, Sint-Fransiscusstraat 16, Oostende

Prijs: 13,50 euro

Wachttijd: 11 min

 ©  Foto Kurt

“Beetje boter toegevoegd bij het koken”

“De pasta is niet zelfgemaakt, maar perfect al dente. Ze voegden wat boter toe tijdens het koken. Dat vind ik lekker. De saus smaakt goed naar tomaat en er zitten mooie stukken vlees in. Het is een deftige portie die we krijgen. Op tafel mocht er wel Tabasco staan. Dat mis ik. Het is de duurste spaghetti die we eten, maar dat prijsverschil merk ik toch niet volledig op het bord. Los daarvan kan ik weinig opmerkingen geven. Alles smaakt ook vers en fris. Hier krijg je geen oprispingen van.”

De Haan. ©  Foto Kurt

7/10

Waar: La Potinière, Leopoldlaan 13, De Haan

Prijs: 18 euro

Wachttijd: 6 min

 ©  Foto Kurt

“De Usain Bolt van de spaghetti”

“Wat? Mijn bord is er na drie minuten al? Dit is de Usain Bolt van de spaghetti. Vooral omdat we op de dijk zitten, dus reken er nog een halve minuut wandelen bij voor de ober die het geheim van de snelheid niet wil verklappen. Bestel er nog één en je krijgt die opnieuw zo snel, is het enige wat hij zegt. Waarschijnlijk koken ze de pasta vooraf, gooien ze die à la minute in heet water en is de saus ook altijd warm. Soit, die snelheid proef je gelukkig niet. Lekkere spaghetti. Niet wauw, maar zeker oké.”

Knokke. ©  Foto Kurt

7/10

Waar: The Knok-Up, Zeedijk 659, Knokke

Prijs: 15 euro

Wachttijd: 3 min

 ©  Foto Kurt

“Warm het bord vooraf op en je maakt me nog iets gelukkiger”

“Hier hebben ze de pasta ook wat gekruid met olijfolie, zout en peper. Vooral dat laatste kom je niet vaak tegen. Terwijl het echt wel lekker is. De saus is zelfgemaakt en correct: genoeg tomaat, mooie stukjes vlees, wortel, ui. En goeie kaas. Ook dat is niet altijd het geval. Ik ben een tevreden klant. De pasta is industrieel gemaakt, maar daar is voor dit geld zeker niets mis mee. Eén tip: warm het bord vooraf op. Dat is aangenamer. Nu koelt de portie snel af. Zeker als je – zoals wij – buiten op terras zit.”

Zeebrugge. ©  Foto Kurt

7/10

Waar: The New Corner, Tijdokstraat 3, Zeebrugge

Prijs: 12,5 euro

Wachttijd: 13 min

 ©  Foto Kurt

“Voor wie na de pannenkoek nog een spaghetti wil”

“Dit is zelfgemaakte saus, sowieso. De pasta is van die dunne capellini, maar zeker perfect beetgaar. Alles is mooi warm, best goed afgekruid met tijm en rozemarijn en er zitten mooie stukken gehakt in. Is dit dé topspaghetti? Neen, maar ik denk ook niet dat mensen daarvoor naar hier komen. Iedereen eet hier pannenkoeken. Wie daarna nog een correcte spaghetti wil, is hier aan het goeie adres. En intussen is er nog animatie door een robot die de borden tot aan de tafels brengt.”

Middelkerke. ©  Foto Kurt

6,5/10

Waar: Riviera, Zeedijk 84, Middelkerke

Prijs: 15 euro

Wachttijd: 12 min

 ©  Foto Kurt

“Graag meer kruiden in mijn bord én op tafel”

“Een deftig terras met zicht op zee, Laura Pausini die door de speakers galmt, je komt zo in vakantiestemming. De spaghetti is ook mooi gepresenteerd met een blad basilicum op. De pasta is al dente, niet zelfgemaakt, maar wel van een betere kwaliteit dan wat we al vaak kregen. Het mocht allemaal wel ietsje warmer zijn. Maar wat ik vooral mis, is kruiding. De saus is flets, aan de flauwe kant, mist pit. Zelf kruiden is ook geen optie: op tafel staat geen peper, zout of Tabasco. Zonde.”

De Panne. ©  Foto Kurt

6/10

Waar: Colosseo, Zeedijk 5, De Panne

Prijs: 16,30 euro

Wachttijd: 8 min

 ©  Foto Kurt

“Ik snap waarom er een vuilnisbak naast het terras staat”

Verse pasta al ragu staat er op de kaart. Blabla. De pasta is voor mij écht niet vers, maar vooral ook veel te weinig gekookt. Dit is niet beetgaar, maar beet. De saus maakt me niet gelukkiger, die is niet gekruid. Smaakloos. Het vlees is door een molen tot snot gemalen. Precies of alles al eens gegeten is. Peper, zout, Tabasco? Geen spoor van op tafel. We krijgen zelfs geen potje kaas. Er staat een vuilnisbak van de gemeente naast dit terras, ik snap waarom. Vragen ze hier 17 euro voor? Zucht.”

Nieuwpoort. ©  Foto Kurt

3/10

Waar: Il Giardino, Zeedijk 38, Nieuwpoort

Prijs: 17 euro

Wachttijd: 13 min

 ©  Foto Kurt

“Dit is mensen bedriegen”

“Wat is dit allemaal? Verschillende slierten spaghetti zijn verbrand. Zwart. De saus smaakt zuur. Geen idee hoelang die al in de koelkast staat. Wil ik het weten? Dit is mensen bedriegen. Je moet blind zijn om niet te zien dat die pasta verbrand is. En toch serveren ze het, mooi verstopt onder de saus en de kaas. Alsof je dat dan niet ontdekt? Ik rook het al zodra dit bord onder mijn neus werd geschoven. Sorry, maar dit geef je niet aan mensen. Zelfs niet aan de meeuwen, toch?”

Blankenberge. ©  Foto Kurt

0/10

Waar: La Mer du Nord, Zeedijk 149, Blankenberge

Prijs: 12 euro

Wachttijd: 6 min

 ©  Foto Kurt

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent