Na wekenlang onderhandelen akkoord over pensioenhervorming bereikt: dit weten we al
Na wekenlange onderhandelingen is het kernkabinet van de federale regering het eens geraakt over een pensioenhervorming. “Akkoord!”, zo tweette premier Alexander De Croo in de nacht van maandag op dinsdag. Om 9.30 uur wordt het akkoord uitgebreid toegelicht op een persconferentie, dit weten we nu al:
Akkoord pensioenhervorming
- Minimumpensioen opgetrokken tot 1.500 euro
- Om toegang te krijgen tot minimumpensioen moet je minstens 20 jaar effectief werken aan minimaal vier vijfde
- Er komt een nieuwe pensioenbonus
- Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aangepakt
Minimumpensioen
Tot nu toe had iedereen recht op het minimumpensioen vanaf een loopbaan van dertig jaar, maar daarin zaten heel veel gelijkgestelde periodes zoals werkloosheid, ouderschapsverlof en ziekte. Nu de regering het minimumpensioen tot 1.500 euro heeft opgetrokken, wilde ze daar een minimaal aantal effectief gewerkt jaren op kleven, los van die gelijkgestelde periodes.
Dat aantal is uiteindelijk vastgelegd op twintig jaar. Concreet betekent dat dat voor de eerste keer in ons land de toegang tot het minimumpensioen wordt beperkt tot de mensen die effectief twintig jaar gewerkt hebben aan minimaal vier vijfde. Volgens het kabinet van premier De Croo zorgt het akkoord ervoor dat wie langer werkt en effectief aan de slag is, meer pensioen krijgt.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Pensioenbonus
De nieuwe pensioenbonus – de oude werd door de vorige regering afgeschaft – moet er dan weer voor zorgen dat mensen die blijven doorwerken na hun vervroegd pensioen, meer pensioen krijgen. De precieze hoogte van die pensioenbonus wordt later vastgelegd, op basis van een budgetanalyse van het Planbureau, maar zal hoe dan ook neerkomen op 300 tot 500 euro extra nettopensioen per gewerkt jaar, plus het extra positieve effect van het langer werken, luidt het.
Ongelijkheid
Ook de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen wordt aangepakt door ervoor te zorgen dat wie parttime gewerkt heeft om voor de kinderen te zorgen, meer pensioen krijgt.
Wekenlange onderhandelingen
Het pensioenakkoord kwam er pas na wekenlange onderhandelingen. Het waren vooral de toegangsvoorwaarden voor het minimumpensioen die wrijvingen tussen de zeven partijen van Vivaldi veroorzaakten. Het ging daarbij concreet om het aantal gewerkte jaren, maar ook de zogenaamde gelijkgestelde periodes. Dat zijn periodes waarin niet effectief werd gewerkt, maar die dan wel zouden kunnen meetellen. PS was de partij die de toegang het ruimst wilde houden, terwijl andere partijen vooral de band tussen werken (en bijdragen) en het pensioen wilden versterken.
Ook in andere dossiers bleek een consensus niet zo evident. Het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen verdwenen en cours de route van de onderhandelingstafel, net als de pensioenen bij Defensie en het rijdend personeel van de NMBS.
De regering had zichzelf de deadline van 21 juli opgelegd om tot een akkoord te komen. Even zag het ernaar uit dat die deadline niet gehaald zou worden, maar maandagavond belegde de premier nog een bilaterale onderhandelingsronde, alvorens de zeven partijen rond middernacht samen rond de tafel gingen zitten. En blijkbaar was nadien de zaak snel beklonken. Rond 0.35 uur verstuurde De Croo al een tweet: “Akkoord!”.
De premier vatte het akkoord samen als “effectief werken voor een hoger pensioen”: “1. Hoger pensioen voor wie doorwerkt na leeftijd vervroegd pensioen. 2. Voor het eerst werkvoorwaarde van 20 jaar voor toegang minimumpensioen. 3. Wie deeltijds werk en gezin combineerde, krijgt meer pensioen.”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Om 9.30 uur wordt het akkoord verder toegelicht op een persconferentie aan de Wetstraat 16.
LEES OOK
“Wie zich blindstaart op de Franse colère, mag ook de hogere Franse werkzaamheidsgraad bestuderen”
Vliegverkeer in Frankrijk zeker tot en met woensdag verstoord door protesten tegen pensioenhervorming
“Tussen chauvinisme en navelstaarderij loopt een dunne lijn, zo blijkt andermaal in Frankrijk”
Fransen slikken hervorming niet: “De pensioenjaren tussen je 62ste en je 64ste zijn de mooiste”
Vakbond meldt 800.000 manifestanten in Parijs tegen pensioenhervorming
Bekijk
Hoofdpunten
Marijke kampt met slapeloosheid: “Drie tot vier keer per nacht moet ik naar het toilet”
Waarom worden we ’s nachts zo vaak wakker? En hoe val je dan terug in slaap?
VIDEO. Help, ik word ’s nachts wakker en geraak niet meer in slaap
Win een boxspring van Grisar Slaapcomfort of een slaaptraining
Hoe Marc Coucke zijn padelrijk wil uitbouwen: eerst in Lommel, maar (nog) niet in Bree
Kasteeltje te koop in Hasselt: “De lusters komen uit een villa van Gustave Eiffel”