150 vaten met drugsafval gedumpt langs de Berwijn in Moelingen.  © NM

Drugsdumping in Voeren is grootste in twee jaar tijd: 3.000 liter drugsafval ontdekt

Voeren -

In Moelingen, een deelgemeente van Voeren, hebben onbekenden maar liefst 183 kleine vaten met drugafval gedumpt langs de Berwijn in de Schansweg. In totaal ging het om zo’n 3.000 liter, de grootste dumping van de afgelopen twee jaar in Limburg.

Het was een beambte van het Agentschap Wegen en Verkeer die de drugsdumping dinsdagochtend tijdens een controle ontdekte vlakbij de snelweg Visé-Maastricht. De 183 kleine vaten, waarvan er een twintigtal leeg waren, lagen langs de rivier de Berwijn. De plek waar het afval gedumpt is, ligt volledig afgelegen en een eindje van de overweg van de spoorlijn tussen Visé en Maastricht.

De ambtenaar meldde de drugsdumping bij de politie Voeren, die op haar beurt de federale gerechtelijke politie op de hoogte bracht. Ook de brandweer, de civiele bescherming van Crisnée, het labo en het CRU kwamen ook ter plaatse. Uit de eerste vaststellingen blijkt het om zo’n 3.000 liter drugsafval te gaan, wellicht afkomstig van een labo voor de productie van synthetische drugs.

Ook in de Berwijn zelf dreven nog een aantal lege vaten. © 112MeldingenLimburg

Vaten in water

Een aantal lege vaten dreven nog in de Berwijn, maar konden uit het water gevist worden. De brandweer kon gelukkig geen lekken in de vaten vaststellen. Het water en de omgeving werd gecontroleerd op mogelijke sporen. Het drugsafval, MDMA dat gebruikt wordt voor de productie van xtc, is een gevaarlijk goedje. Niet alleen is het heel vervuilend, het kan ook giftig, bijtend of brandend zijn. De civiele bescherming ruimde de gedumpte vaten op. Ze werden opgeladen en naar een gespecialiseerd bedrijf gebracht dat de vloeistoffen zal verwerken.

De dumping in Voeren is de grootste van de afgelopen twee jaar in onze provincie. Dit jaar werden tot nu toe al 6 dumpingen gevonden. In 2021 werden 13 drugsdumpingen en 7 drugslabo’s ontdekt. Het parket roept op om verdachte situaties te melden via het drugsmeldpunt.

Iets verdachts opgemerkt? Signalen over drugsproductie of dumpen van drugsafval opgevangen? Meld het gratis en anoniem op het telefoonnummer 0800/208.77 of via de website anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be.(Nico Meens)

De dumping werd op een afgelegen plek langs de Berwijn gevonden. ©  NM

 ©  Nico Meens

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen