© ATV

Raad van State geeft scoutsgroep gelijk: 235 kinderen mogen dan toch in La Roche blijven

De scoutsgroep uit Wilrijk die dinsdag een politiebevel kreeg om hun kampterrein in La Roche te verlaten na klachten wegens overlast, mag dan toch in La Roche blijven. Dat heeft de Raad van State woensdagavond beslist na een spoedprocedure, zo werd bevestigd aan onze redactie.

mtm, frp, krsBron: BELGA

LEES OOK. Burgemeester jaagt 250 scouts van terrein na overlast en gebrek aan hygiëne: “Buurtbewoners zijn furieus”

Lawaaihinder, hygiëneproblemen… Volgens Guy Gilloteaux (MR), burgemeester van La Roche, klaagden buurtbewoners al sinds de start van het kamp over de scoutsgroep. Daarom vaardigde de politie op zijn vraag dinsdag een bevel uit: de scoutsgroep - in totaal aanwezig met zo’n 235 mensen - moest tegen woensdag 16 uur het kampterrein verlaten. Alleen een klein deel van de leiding mocht blijven om alle tenten en dergelijke af te breken.

Hoewel Scouts en Gidsen Vlaanderen eerder woensdag nog verklaarde dat er bemiddelingen aan de gang waren om de situatie “zonder juridisch getouwtrek” op te lossen, startte de scoutsgroep uit Wilrijk woensdag toch een spoedprocedure op bij de Raad van State om de beslissing van de burgemeester teniet te doen. En de Raad van State gaf hen woensdagavond gelijk. Alle 235 scoutsleden mogen hun kamp zoals gepland afwerken en nog tot en met zaterdag in La Roche blijven.

LEES OOK. Scouts weigeren te vertrekken ondanks bevel van burgemeester: dit is hun kant van het verhaal

Burgemeester Gilloteaux bevestigde het nieuws. “Ik betreur dat de Raad van State me maar 43 minuten gaf voor aanvang van de vergadering”, zo verklaarde hij woensdagavond. “De Raad van State zag mijn maatregel als een sanctie, terwijl het een maatregel was om de omgeving te beschermen. Maar ik respecteer de beslissing.”

(lees verder onder de video)

“Ik wil die kinderen geen trauma bezorgen”

Eerder vandaag uitte de burgemeester zijn ongenoegen al over de gang van zaken. “Ik betreur ten zeerste wat er aan het gebeuren is en hoe het wordt gespeeld”, zo luidde het woensdagnamiddag nog. “Maar ik moet nu eenmaal mijn verantwoordelijkheid nemen. De spoedprocedure bij de Raad van State doet namelijk niets af aan de vaststelling dat er zowel op het vlak van hygiëne, van veiligheid en van geluidsoverlast problemen geweest zijn, en dat zijn precies drie domeinen waar ik als burgemeester verantwoordelijk voor ben en waarover ik dus beslissingen kan nemen die kracht van wet hebben.”

Gilloteaux had wel al laten weten dat hij niet van plan was om de politie op de scouts af te sturen en het kamp te laten ontruimen. “Ik wil vooral die kinderen geen trauma bezorgen. Ik wil zeker niet provoceren, integendeel.”

Aangeboden door onze partners