Voorzitster Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi geland op Taiwan

Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht, met onder de passagiers de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, is geland in Taiwan. Pelosi zal er de Taiwanese president ontmoeten. China kondigde ondertussen militaire oefeningen en rakettesten in de regio aan.

Glen Van MuylemBron: Belga, Reuters, CNN

Uiteindelijk deed ze het dan toch: Nancy Pelosi stapte op een vliegtuig in Maleisië en landde, via een langere route die de Zuid-Chinese Zee omzeilde, in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Pelosi brengt deze week samen met een delegatie Congresleden een bezoek aan de Amerikaanse bondgenoten in de Indo-Pacifische regio. Het gerucht ging al langer dat ze daarbij ook Taiwan zou aandoen, al werd dat nooit officieel bevestigd.

Dat Pelosi halt houdt in Taiwan, ligt erg gevoelig voor China. Dat land ziet Taiwan als een afvallige provincie die, desnoods met geweld, vroeg of laat weer onder Chinees bewind gebracht moet worden. Een bezoek van Pelosi, partijgenote van president Joe Biden en na vicepresident Kamala Harris de derde in rang, is voor China een impliciete erkenning van Taiwan als aparte natie.

Op de livestream vanop de luchthaven van Taipei was te zien hoe Pelosi en haar entourage door een grote delegatie werden ontvangen. Hoe lang de 82-jarige Democrate op Taiwan blijft is niet geweten, maar het kantoor van president Tsai maakte ondertussen bekend dat er een ontmoeting tussen de twee op de agenda staat, gevolgd door een gezamenlijke lunch.

China rolt met zijn militaire spierballen

Het Chinese ministerie van Defensie maakte intussen bekend dat het leger in hoogste staat van paraatheid is gebracht en dat er ‘gerichte militaire operaties’ zullen worden uitgevoerd als reactie op het bezoek van Pelosi.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tegelijkertijd zal het leger vanaf dinsdagnacht militaire oefeningen houden en rakettesten uitvoeren in de zee ten oosten van Taiwan. Er zullen zowel in de lucht als op zee manoeuvres plaatsvinden in het noorden, zuidwesten en noordoosten van Taiwan en er zal echte langeafstandsmunitie afgevuurd worden in de Straat van Taiwan.

Kort voor Pelosi rond 22.43 uur lokale tijd (16.43 uur Belgische tijd) in Taipei landde, toonde de Chinese staatstelevisie ook al beelden van wat Chinese gevechtsvliegtuigen zouden zijn in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen het eiland en het Chinese vasteland. Dat bericht werd ondertussen door de Taiwanezen afgedaan als vals. Op sociale media doen ook beelden de ronde van tanks op de stranden van Fujian, de Chinese provincie die het dichtste bij Taiwan ligt.

Na de aankomst van Pelosi reageerde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken met scherpe bewoordingen. ‘Het bezoek van Pelosi heeft ernstige gevolgen voor de politieke fundamenten van de betrekkingen tussen China en de VS’, valt er te lezen in een officieel statement. Het bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden heeft volgens het ministerie ook ‘de vrede en de stabiliteit in de Straat van Taiwan beschadigd’.

    LEES OOK

    Aangeboden door onze partners

    Niet te Missen

    Meest Recent