©  fod economie

Gezellig tafelen met tafelbraadspit mag niet meer: verkoop van toestellen definitief verboden

Ons land verbiedt definitief de verkoop en de verhuur van zogenaamde tafelbraadspitten, ook wel spitplank of cowboysteak genoemd. Ook het aanbieden of verdelen ervan – bijvoorbeeld via slagers – wordt niet langer toegestaan.

Concreet gaat het om een spit waar je vlees aanhangt, met daaronder een brandstofreservoir dat voor vuur zorgt om het vlees mee te braden. Daar schuilt ook het gevaar, volgens de FOD Economie. De federale overheidsdienst heeft weet van verschillende ongevallen met brandwonden, bijvoorbeeld nadat het toestel omviel en de brandstof zich over tafel verspreidde, of wanneer er brandstof werd bijgevuld. Er zou ook gevaar bestaan voor koolstofmonoxidevergiftiging.

Daarom besliste economieminister Pierre-Yves Dermagne (PS) om het toestel definitief te verbieden, waardoor het in ons land niet langer verkocht, verhuurd, verdeeld of verhandeld mag worden. “Mensen die het toestel thuis hebben staan, raden we af het toestel nog te gebruiken en om het eventueel terug te brengen naar hun verkooppunt”, aldus de FOD Economie. (wer)

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent