Chinese leger vuurt projectielen af naar Straat van Taiwan

Het Chinese leger heeft donderdag niet geïdentificeerde projectielen afgevuurd naar de Straat van Taiwan, kort na het begin van grootscheepse militaire manoeuvres rond het eiland.

mtmBron: BELGA

De militaire oefeningen gingen donderdag rond de middag (lokale tijd) van start in zes gebieden rond Taiwan, langs drukke handelsroutes. Ze zullen nog tot zondagmiddag duren. Tijdens de manoeuvres zal China de Taiwanese kust tot op twintig kilometer naderen. De schietoefening begon om 7 uur Belgische tijd. Volgens het Chinese leger zijn de “beoogde resultaten bereikt”.

De bedoeling van de oefeningen is om een “blokkade” van het eiland te simuleren. De activiteiten omvatten “het aanvallen van doelen op zee en van doelen op de grond en het controleren van het luchtruim”, meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua.

 ©  HNB

Peking had de militaire oefeningen dinsdag al aangekondigd, in een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan. China ziet de eilandstaat als een afvallige provincie en beschouwt het bezoek van Pelosi als een schending van de soevereiniteit en als een ernstige provocatie.

In een reactie op de manoeuvres meldt het Taiwanese ministerie van Defensie dat de strijdkrachten van het land “zich voorbereiden op oorlog, zonder oorlog te zoeken”.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent