©  AFP

Woede om bezoek Pelosi aan Taiwan neemt toe: China zet dialoog met VS over klimaat en leger tijdelijk stop

Het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan leidt tot steeds verregaandere acties in het misnoegde China. Het trof al sancties tegen Pelosi en begon halsoverkop met ongeziene militaire oefeningen in die regio, maar schort nu ook de gesprekken met de VS over het klimaat, defensie en andere thema’s stop.

gjs

De beslissingen van China zijn het gevolg van het bezoek dat Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, eerder deze week bracht aan Taiwan. Dat bezoek betekende een “ernstige inmenging in de interne aangelegenheden van China” en vormde “een inbreuk op de soevereiniteit en territoriale integriteit” van China, zo meldt Peking. Pelosi maakte zich daarmee ook schuldig aan “het met voeten treden van het één-Chinabeleid” en het in gevaar brengen van de “vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan”.

Daarom kondigde China al sancties aan tegen Pelosi zelf - al maakte het nog niet bekend welke - en begon het met ongeziene militaire oefeningen. Zo werden een hoop raketten afgevuurd en vlogen gevechtsvliegtuigen rond. Maar daar blijft het niet bij voor China: de regering heeft beslist om de dialoog met de VS tijdelijk stop te zetten.

Voorlopig zal er dus geen dialoog meer zijn tussen hooggeplaatste militaire bevelhebbers van China en de Verenigde Staten. Zo wordt de samenwerking stopgezet op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten. Daarnaast pauzeert Peking de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen. Op de klimaattop in Glasgow vorig jaar kondigden de twee grootste CO2-uitstoters ter wereld aan om samen meer actie te ondernemen.

Aangeboden door onze partners