Archief. 

Fietsprovincie, maar 10 jaar na start heeft nog maar helft van Limburgse gemeenten fietsstraat

In 198 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten is vandaag minstens één fietsstraat terug te vinden. Limburg hinkt wel achterop: terwijl in de provincie Antwerpen 82% van de gemeenten minstens één fietsstraat hebben, is dat in de fietsprovincie maar net wat meer dan de helft. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Bron: BELGA

Het concept, waarmee lokale besturen extra zichtbaarheid en ruimte aan de fietsers geven, werd tien jaar geleden wettelijk mogelijk gemaakt, nadat het in 2011 al werd getest in de Visserij in Gent. In een fietsstraat geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur en mag gemotoriseerd verkeer het fietsverkeer niet inhalen.

Op 1 juli vorig jaar waren er 177 steden en gemeenten met één of meerdere fietsstraten. Een jaar later zijn dat er dus al 198. Peeters noemt dit “een goede zaak”. In totaal gaat het in Vlaanderen over 619 km, tegenover 27 km in Brussel en 23 km in Wallonië. Dat berekende Fietsberaad Vlaanderen op basis van gegevens uit OpenStreetMap. 

De regeling van de fietsstraat werd in 2019 verruimd naar een fietszone, waar dezelfde regels gelden als in een fietsstraat. De kern van Kortrijk werd de eerste fietszone op 1 juni 2019.

“Zowel een fietsstraat als fietszone zorgen ervoor dat het fietsverkeer een centrale plaats kan innemen op de rijbaan”, zegt Peeters nog. “Daardoor is de fietser niet alleen een actieve maar ook een erg zichtbare weggebruiker. Het is een maatregel die de capaciteit en de veiligheid voor de fietsers vergroot en zo mensen kan stimuleren om de fiets te nemen naar het werk, de school of de winkel.”

Met bijna 30 km aan fietsstraten is Leuven de koploper, gevolgd door Mechelen (25 km) en Deinze (19 km). In de provincie Antwerpen heeft 82 procent van de gemeenten minstens één fietsstraat, in Oost-Vlaanderen is dat 65 procent, gevolgd door Vlaams-Brabant (62 procent), West-Vlaanderen (59 procent) en Limburg (55 procent).

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent