©  Tom Palmaers

Brand richt veel schade aan in tapaszaak in Bilzen: “Alles zwart geblakerd door rook”

Bilzen -

Een nachtelijke brand heeft veel schade aangericht in tapaszaak Barabas in het centrum van Bilzen. Het vuur ontstond wellicht aan de warmhoudplaat. De Spaanse eetgelegenheid zal waarschijnlijk twee weken gesloten zijn voor de herstellingswerken.

Johnny Geurts en Marij Wyers

Het vuur ontstond in de omgeving van de bordenverwarmer. ©  Tom Palmaers

Het vuur ontstond in de omgeving van de warmhoudplaat aan de toog. Door een gebrek aan zuurstof is het vuur vanzelf gestikt. De bovenbuur merkte rond 3.30 uur een rookgeur op in zijn appartement. Zijn badkamer hing vol rook. De man belde de zaakvoerder en de brandweer. “Ik ben samen met mijn vriendin meteen richting het restaurant gereden”, vertelt zaakvoerder Kevin Huygen (41). “Toen we het rolluik openden, raakten we bedwelmd door een indringende rook.”

De restaurantuitbater greep meteen naar de brandblusser. “Ik dacht eerst dat er brand was in de keuken, maar toen merkte ik dat het brandde aan de warmhoudplaat bij de toog, waar we de gerechten warm houden. De brand was snel geblust, maar de indringende rook was enorm”, zucht de uitbater van het Spaanse restaurant.

Zwart geblakerd

De brandweerploeg van de zone Oost-Limburg snelde toe. “De brandweer heeft flink staan ventileren om de rook uit het gebouw te krijgen”, zegt uitbater Huygen. “Helaas hebben de rookwolken alles zwart geblakerd. De witte plafonds zijn nu zwart. Omdat de toog nog smeulde, heeft de brandweer een gedeelte ervan afgebroken.”

De zaakvoerder en zijn vriendin werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. “Gelukkig waren we in orde en mochten we na een uurtje weer naar huis”, aldus Huygen. “Onze bekommernis nu is onze zaak. Experts komen maandag de situatie verder bekijken. Eerst zal alles grondig gereinigd moeten worden. Ik vrees dat we in augustus niet veel meer open zullen zijn. Alleszins gaan we er alles aan doen om onze klanten zo snel mogelijk weer te kunnen ontvangen.”

 ©  Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen