©  AFP

Bezette Oekraïense regio wil referendum over opname in Rusland

De door Moskou aangewezen autoriteiten in de gedeeltelijk bezette Oekraïense regio Zaporizja hebben maandag aangekondigd officieel voorbereidingen te lanceren voor een referendum omtrent de aanhechting van het gebied aan Rusland.

gjsBron: BELGA

“Ik heb een order ondertekend opdat de centrale kiescommissie voorbereidingen begint te treffen voor de organisatie van een referendum omtrent de aanhechting aan Rusland”, zei Jevgeni Balitski, als hoofd van het door Moskou aangesteld civiel en militair bestuur van deze door de Russen bezette zuidelijke regio. Midden vorige maand had Balitski al gezegd de volksraadpleging in het begin van de herfst te willen houden. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gewaarschuwd dat vredesonderhandelingen met Rusland onmogelijk zouden zijn bij de organisatie van dergelijke referenda in regio’s die de Russen bezet houden. “Het zijn niet wij die het referendum organiseren, het zijn de inwoners van deze regio’s die zulke projecten hebben”, pareerde woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin. “Hij (Zelenski, nvdr) moet zijn burgers vragen waarom velen niet in zijn land willen wonen.”

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent