©  ZUMAPRESS.com

Trump zes uur ondervraagd, en antwoordde op elke vraag: “zelfde antwoord”

Donald Trump is woensdagavond laat Belgische tijd vertrokken uit het kantoor van de Amerikaanse procureur-generaal, die Trump maar liefst zes uur ondervroeg over mogelijke belastingontduiking. De ex-president had het over een “heksenjacht”, beriep zich op zijn zwijgrecht, en antwoordde op elke vraag: “zelfde antwoord”. Van half negen ’s ochtends tot drie uur in de namiddag.

Thibaut Renson

De eerste vraag beantwoordde de ex-president nog, toen naar zijn naam gevraagd werd. Maar nadien las hij een verklaring voor, waarin hij het onderzoek de “grootste heksenjacht in de geschiedenis van het land” noemde, beriep hij zich op zijn zwijgrecht, en beantwoordde alle daaropvolgende vragen met: “zelfde antwoord”. En dat zes uur lang.

De miljardair beriep zich op het Vijfde Amendement van de Amerikaanse grondwet, dat hem toestaat niet tegen zichzelf te moeten getuigen. Toch deed de procureur-generaal er alles aan om Trump op andere gedachten te brengen. Want als Trump toch zou spreken, dan kan de procureur-generaal aanvoeren dat hij de deur heeft opengezet om bepaalde vragen te beantwoorden. Waarna een rechter hem zou kunnen dwingen om ook andere vragen te beantwoorden.

Zo stellen advocaten vaak provocerende en voor de hand liggende vragen die gênant zijn om niet te beantwoorden, wanneer het zwijgrecht wordt ingeroepen. Of Trump werd gevraagd of hij de presidentsverkiezingen rechtmatig verloor van Joe Biden, is niet bekend.

De 45e Amerikaanse president is sinds 2019, samen met twee van zijn kinderen, het doelwit van een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking. Het onderzoek staat los van de huiszoeking eerder deze week in Mar-a-Lago, waar de FBI vermoedelijk speurde naar vertrouwelijke documenten die Trump zou meegenomen hebben uit het Witte Huis.

LEES OOK: Net sluit zich rond Donald Trump, en toch lijkt hij weer te winnen: “Hij heeft de droom van elke populist verwezenlijkt”

Aangeboden door onze partners