© zb

Moskeegangers voorkomen grote bosbrand in Heusden-Zolder

Aan de Valentinusstraat vlakbij de Selimiye moskee in Heusden is er vrijdagnamiddag aan de rand van het bos vuur uitgebroken. Moskeegangers die na het vrijdaggebed richting huis reden, merkten de brand op. Ze snelden met brandblussers ter hulp.

 ©  zb

Onder hen Ayhan en Adem. “We reden juist weg van de moskee toen we vuur zagen”, vertelt Adem. “Op dat moment kwamen er fietsers door die op hun beurt ook riepen ‘vuur in het bos’. Samen met nog een aantal moskeebezoekers zijn we gestopt en zijn we met de brandblussers van onze wagen het vuur beginnen blussen. Ondertussen belden anderen de hulpdiensten op. We zagen hoe het vuur snel aan het uitbreiden was. Daarom werd er nog een aantal grote brandblussers van de moskee gebracht die krachtiger waren. Er zijn zeker een tiental voertuigen gestopt om ons hun brandblusser te geven. Er was even chaos omdat we zagen hoe bomen in vuur vlogen. Gelukkig heb ik een paar maanden geleden via mijn werk een cursus brandpreventie mogen volgen. Dat heeft mij geholpen.”

Bedankje

De brandweer werd opgeroepen en kwam snel ter plaatse. “De brandweer heeft het onmiddellijk overgenomen. Meteen hadden ze de brand onder controle. Ze hebben daarna nog even nageblust.”

 ©  zb

De moskeebezoekers hebben een grote bosbrand voorkomen. “De brandweerofficier bedankte ons en zei dat we goed werk hadden geleverd. Door ons optreden werd een bosbrand voorkomen. We zijn vooral blij dat er geen gewonden zijn gevallen en dat we het kunnen navertellen als een klein brandje. Maar het is ook fijn om te zien hoe mensen elkaar helpen in nood. Alle voorbijgangers hielpen mee tot de komst van de brandweer. “

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. De bosbrandweerwagen was ook opgeroepen, maar mocht meteen weer terug. Ook de lokale politie van Heusden-Zolder kwam ter plaatse. (Zahra Boufker)

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen