82 vaten gedumpt langs veldweg in Herstappe

Tongeren -

In de Maasgatstraat en de Keybergstraat in Herstappe zijn zaterdagvoormiddag 82 lege vaten gevonden. Wellicht gaat het om bidons waarin chemische producten zaten voor de aanmaak van synthetische drugs. Ze lagen over een afstand van 500 meter langs een veldweg.

Marij Wyers

 ©  Tom Palmaers

Een voorbijganger had de vaten zaterdagmorgen zien liggen. De politie werd rond 9.30 uur verwittigd. Mogelijk werden de bidons al rijdend uit een voertuig gegooid: 65 vaten lagen in de berm en 17 vaten rolden in de Ezelsbeek.

Een trouwe lezer kon de vele vaten die over de veldweg verspreid lagen filmen. © RR

De Maasgatstraat en de Keybergstraat zijn smalle wegen tussen de velden van Rutten (Tongeren) en Herstappe. De plastic bidons hadden verschillende afmetingen en kleuren. “De vaten waren dichtgeschroefd en op het eerste gezicht waren er geen lekken in de vaten”, zegt persmagistraat Pieter Strauven van het Parket Limburg.

Een perimeter werd ingesteld om de veiligheid te garanderen. Het parket Limburg en de diensten van de federale gerechtelijke politie zijn op de hoogte gebracht. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de vaten. Zo zal worden onderzocht wat de inhoud was. Restanten worden geanalyseerd in een laboratorium. De kans is groot dat het om chemicaliën gaat die gebruikt zijn voor de aanmaak van synthetische drugs. Chemische stoffen worden in een drugslab bewerkt en gemengd. Een ontzettend giftig en gevaarlijk proces, zowel voor de drugsproducenten als voor de burgers. “Er is in Herstappe op geen enkel ogenblik gevaar geweest voor passanten of omwonenden”, zegt de persmagistraat.

 ©  Tom Palmaers

De civiele bescherming is zaterdagnamiddag gekomen om alle vaten op te halen.

In het onderzoek is nog niemand gearresteerd.

Iets verdachts opgemerkt? Signalen over drugsproductie of dumpen van drugsafval opgevangen? Meld het gratis en anoniem op het telefoonnummer 0800/208.77 of via de website anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen