©  ISOPIX

Nieuwe steunmaatregelen voor jonge ouders in China om geboortecijfer op te krikken

China heeft dinsdag aangekondigd dat er nieuwe steunmaatregelen komen om gezinnen aan te moedigen om meer kinderen te krijgen. Het geboortecijfer is lager dan ooit en de populatie zou tegen 2025 sterk afnemen.

mtmBron: BELGA

Het meest bevolkte land ter wereld kampt met een demografische crisis. De actieve bevolking veroudert, de economie vertraagt en het aantal nieuwe inwoners ligt op het laagste peil in decennia. Het aantal geboortes daalt ook al vijf jaar aan een stuk. Nochtans maakten de autoriteiten in 2016 een einde aan hun strenge eenkindpolitiek en lieten ze vorig jaar toe dat elk koppel drie kinderen kan krijgen.

Het ministerie van Gezondheid heeft daarom dinsdag aan de regering en de lokale besturen gevraagd om meer te investeren in reproductieve gezondheidszorg en om de kinderopvangdiensten te verbeteren, die ruim ontoereikend zijn in het land.

Zo moeten de lokale autoriteiten steunmaatregelen op poten zetten, zoals fiscale voordelen en betere verzekeringen, en ook steun aanbieden voor onderwijs en huisvesting en voor werkende ouders. 

De rijkste steden hebben al woonleningen, fiscale voordelen en financiële steun voor onderwijs ingevoerd, net als subsidies om vrouwen aan te moedigen om meer kinderen te krijgen. De richtlijnen die dinsdag werden gepubliceerd moeten die maatregelen uitbreiden over het hele grondgebied. 

Het geboortecijfer daalde vorig jaar tot 7,52 geboortes per 1.000 inwoners, het laagste aantal sinds 1949, het eerste jaar dat de cijfers werden geregistreerd. De daling wordt onder meer veroorzaakt door de stijgende kosten voor het levensonderhoud en een culturele verschuiving in het voordeel van kleinere gezinnen.

LEES OOK

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen

Meest Recent