Comanche Naru (Amber Midthunder) neemt het op tegen een Predator in ‘Prey’. © Disney+

In gloednieuwe ‘Predator’-prequel Prey bewijst tomboy dat vrouwen taaier zijn dan mannen

We hebben het allemaal al honderd keer gezien: jong meisje versus monster. Prey is film 101, maar plaatst de premisse binnen het Predator-universum. Met een beter resultaat dan je zou vermoeden.

Predator (1987) was een van de meer memorabele Schwarzenegger-vehikels na zijn doorbraak. Na drie zeer matige sequels veronderstelde je dat Hollywood de serie zou begraven. Niet dus. Dan Trachtenberg, regisseur van het uitstekende 10 Cloverfield Lane, had een idee voor een nieuwe opstart: een prequel die zich bijna 250 jaar eerder dan de originele film afspeelt.

Het hoofdpersonage is deze keer geen bodybuilder, maar een jong Comanche-meisje. Naru (Amber Midthunder) voelt zich een echte jager, maar dat wordt door haar stam niet geapprecieerd. Uiteraard komt de tomboy tegenover de buitenaardse Predator te staan en bewijst ze dat vrouwen taaier zijn dan mannen.

©  David Bukach

Prey volgt nog altijd het B-filmmodel: een eenvoudig verhaaltje zonder pretenties. Maar de nieuwe insteek werkt. De setting in de ongerepte Far West van 1719 dwong Trachtenberg tot die eenvoud. Bovendien bood een jong meisje met primitieve wapens als tegenstander van een kameleonmonster een boeiend conflict.

Om de authenticiteit te versterken, werd overigens een dub in de Comanche-taal gemaakt. Zo zie je dat enkele goede ideeën een dood concept nieuw leven kunnen inblazen. cc

‘Prey’ speelt op Disney+.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten